Україна повертається в космос. Трансляція запуску супутника «Січ-2-30»

Україна повертається в космос. Трансляція запуску супутника «Січ-2-30»

Після трагічної «смерті» супутника «Січ-2» у 2012, вже сьогодні, о 17:25 — Україна повертається до дослідження космосу з оновленою версією апарату «Січ-2-30». Однак, для початку, розберемо усі подробиці.




Про історію супутників «Січ» — в матеріалі РБК-Україна.


Онлайн-трансляція запуску телескопа:

Життя супутника «Січ-2» було тяжким та коротким

 



3 лютого 2010 року уряд України доручив Державному космічному агенству забезпечити підготовку й експлуатацію супутника «Січ-2». Перевірка апарату виявилась успішною й швидкою, у зв’язку з чим було прийнято рішення назначити дату запуску на квітень того ж року. Втім, через недостатнє фінансування старт операції доводилося неодноразово переносити: з квітня на жовтень, з жовтня на грудень, а потім й на червень 2011 року.

Зрештою, запуск «Січ-2» відбувся вже 17 серпня з майданчика, що був розташований на території Оренбурзької області Росії. Ракетоносієм виступив український «Дніпро», який успішно вивів супутник на орбіту.

Вже на 9 добу польоту — 25 серпня, була виконана перша зйомка поверхні нашої планети.

Через менше ніж 16 місяців експлуатації, 12 грудня 2012 року — зв’язок з «Січ-2» неочікувано обірвався. Комісія свого часу відзначила, що супутник не має можливості продовжити свою місію через втрату електропостачання.

Нове — це добре забуте старе?

Активна розробка оновленої моделі попереднього супутника, яка отримала назву «Січ 2-30» розпочалась вже у 2015 році під керівництвом конструкторського бюро «Південне».

Ще на початку лютого 2020 року президент Володимир Зеленський поставив завдання вивести на орбіту апарат до кінця 2021 року, з нагоди 30-річчя незалежності України.

Як відзначив міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, застосування супутника вирішує низку питань, як економічних, так й силових.

«Наявність подібних космічних апаратів не лише сприятиме вирішенню широкого спектра завдань, як в інтересах економіки, так і силових структур, а й дозволить зекономити бюджетні кошти, які сьогодні витрачаються на закупівлю послуг, що надаються подібними апаратами за кордоном», — зауважив міністр.

Втім, поспішні заяви міністра дещо обурили Державне космічне агенство, оскільки вони «ставили під загрозу завершення робіт по супутнику». У Держкосмосі відзначили, що роботи з будівництва апарату, хоч й були виконані на 85%, втім рівень готовності наземного центру управління оцінювався лише на 45%.

Вже 4 березня стало відомо, що американська компанія Маска SpaceX погодилась відправити у космос супутник України за 1 млн доларів.

Попередньо початок місії був назначений на 1 грудня 2011 року.

Вже 25 жовтня 2021 року Міжнародний союз електрозв’язку надав супутнику власну орбіту та частоту, що, зі свого боку, дозволяє Україні здійснювати належний правовий захист частот апарату від можливих шкідливих радіоперешкод.

Фото: Січ-2-30 (yuzhnoye.com)

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий