Українці змушені двічі платити за газ: про нововведення попередили не всіх

Українці змушені двічі платити за газ: про нововведення попередили не всіх

Українці з 1 червня отримали нового постачальника газу. Якщо ще торік більшість сімей платила за блакитне паливо пов’язаним із Дмитром Фірташем газзбутам, то зараз усі мають сплачувати «Нафтогазу». Однак попередили про це далеко не всіх, у результаті частина українців продовжує платити збутам, а повернути «зайве» надто складно.




Як і чому українським сім’ям доводиться двічі платити за газ, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.


«Проблема справді масштабна»

«Я платила за газ щомісяця, і тут отримую платіжку з боргом у 400 грн. Я почала з’ясовувати, виявилося, що з 1 червня без попередження мене перевели на «Нафтогаз». І не тільки мене, всіх перевели. Я зателефонувала до газзбуту, у мене там переплата вже 750 грн. Це не за один місяць переплата. Як повернути тепер гроші та чи повернуть, не розумію», – розказує мешканка Київської області Ірина.



Як розповідає OBOZREVATEL експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко, така проблема справді масова. «Нафтогаз» не був готовий одразу отримати 10 млн нових клієнтів, тому не зміг провести ефективне інформування. «Деякі українці досі не знають, що вони вже мають платити «Нафтогазу», – каже Попенко.

При цьому процедури повернення переплат немає. Попенко розповідає про ситуацію, коли на повернення коштів чекають уже п’ять місяців (деяких перевели на послуги «Нафтогазу» раніше). У цій ситуації кожному українцю варто щонайменше зареєструватися на офіційному сайті «Нафтогазу» і вже зараз почати оплачувати блакитне паливо їм, а не газзбутам.

Заяву про повернення коштів у газзбут написати можна. Однак тут варто врахувати: якщо гроші не повертатимуть, то витребувати їх буде вкрай складно. Послуги юриста чи позов до суду не покриють отриманої вигоди.

Як і чому українців перевели на послуги «Нафтогазу»

В Україні з червня газзбути не змогли закупити блакитне паливо. В результаті згідно із законом усіх їх перевели на постачальника останньої надії – «Нафтогаз». Із ним і залишаться клієнти. За законом перехід відбувається автоматично та без обов’язкової згоди клієнта (для того, щоб сім’ї не залишилися без газу).

Така норма з одного боку дає можливість не переривати постачання блакитного палива, а з іншого – позбавляє українців можливості гарантовано отримати інформацію про перехід на іншого постачальника. Особисто обдзвонювати кожного клієнта «Нафтогаз» фізично не може. Натомість уже наприкінці місяця українці (а деякі із затримками) отримали платіжки вже від нового постачальника.

«Думаю, йдеться про переплату на сотні мільйонів гривень. Процедуру повернення коштів ніде не прописано. Люди не знають, як поводитись у цій ситуації», – каже Попенко. За інформацією OBOZREVATEL, у «Нафтогазі» також не планували забирати собі всіх українців. Спочатку в стратегії компанії припускали, що отримають лише близько 30% споживачів.

Газ держкомпанія хотіла продавати тим, хто сам переходить на їхні послуги. Мовляв, це активна, поінформована аудиторія, яка зможе вчасно сплачувати рахунки. Але в результаті «Нафтогаз» отримав як своїх клієнтів усіх українців.

Що з тарифом?

Добра новина – «Нафтогаз» зафіксував для всіх своїх споживачів тариф у розмірі 7,9 грн за кубометр. І хоча вартість блакитного палива нібито не змінюється, ще минулого року українці за кожний кубометр сплачували 6,9 грн. Тому газ за рік таки подорожчав, але, ймовірно, щонайменше до кінця воєнного стану ціна більше не змінюватиметься.

Загалом газу в Україні цілком може вистачити. До групи «Нафтогазу» входить головна газовидобувна компанія «Укргазвидобування». Зважаючи на те, що частина українців тимчасово мігрувала за кордон, власного видобутку блакитного палива може вистачити для того, щоб забезпечити хоча б потреби населення.

За різними оцінками українського газу може вистачити і на бізнес (який різко скоротився, частина великих промислових споживачів закрилася). А ось твердження про те, що український газ має бути ще дешевшим, ставить під загрозу успішний видобуток. Український газовидобуток потребує мільярдних інвестицій. І щоб забезпечити повну енергонезалежність, вже після перемоги на фронті «Укргазвидобуванню» доведеться залучати технології та інвестиції за кордоном.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий