Україна пробачила Росії $7,4 млрд газового боргу: Кабмін ухвалив рішення

Україна пробачила Росії $7,4 млрд газового боргу: Кабмін ухвалив рішення

Кабінет міністрів України схвалив підписання мирової угоди щодо газової суперечки АМКУ з російським «Газпромом» на суму $7,4 млрд.




Відповідне розпорядження уряду від 27 грудня 2019 року №1372-р оприлюднене на «Урядовому порталі».


«Схвалити проєкт мирової угоди у справі за позовом публічного акціонерного товариства “Газпром” до держави Україна, що розглядається арбітражним трибуналом ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), справа ПТС № 2019-10», – зазначено у розпорядженні.

Підписати мирову угоду уповноважили міністра юстиції України Дениса Малюську.



Штраф був виписаний Антимонопольним комітетом України російському «Газпрому» у 2016 році за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. Спочатку сума була 86 млрд гривень, але за рахунок пені та відсотків вона подвоїлася і згодом доросла до на $7,4 млрд. «Газпром» намагався оскаржити штраф, але програв суди.

Тепер Україна відмовилася від цих грошей. Відмова від усіх поточних і можливих майбутніх вимог до «Газпрому» – умова для підписання нового контракту про транзит російського газу через Україну. Зі свого боку «Газпром» заплатив «Нафтогазу» $3 млрд рішенням Стокгольмського арбітражу.

Росії пробачили газовий борг

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий