Українці переплатили компаніям Ахметова 10 мільярдів

Українці переплатили компаніям Ахметова 10 мільярдів

В окружному адміністративному суді Києва опротестували скандальну формулу «Роттердам+», за якою рахують поставки вугілля на вітчизняні ТЕС. Про це ідеться у сюжеті 24.




Формула передбачала придбання всього палива на біржі з поставкою із порту Нідерландів і доставку його кораблями до України. Насправді більшість палива йде по напівлегальних схемах із окупованого Донбасу потягами. Ця схема вже призвела до двох хвиль дорожчання електроенергії, яку виробляють на теплових станціях бізнесмена Ріната Ахметова


У залі суду, де розглядали справу, було дуже мало людей. Хоча на кону рішення, яке стосується ледь не кожної родини. Півроку чотири позови не могли об’єднати в один і скасувати скандальну формулу.

90% вугілля надходило з окупованого Донбасу залізницею, а у тариф для споживачів закладали пальне, яке нібито купували у Південній Африці й доставляли кораблями до Нідерландів, а потім і до України.



Колишній член Національної комісії з державного регулювання у галузях енергетики і комунальних послуг України і один із ініціаторів судового позову Андрій Герус повідомив, що за півроку переплата тільки на одній доставці становила 10 мільярдів гривень. І ці 10 мільярдів переплати закладено у тариф і витягнуто з кишень українців.

Усього за рік вартість електроенергії, виробленої на ТЕС зросла для підприємців на чверть.

Слід зазначити, що 80% вугілля в Україні видобувають компанії, підконтрольні Рінату Ахметову. І лише невелику частину антрацитового вугілля везуть із-за кордону.

Якщо в суді вдасться довести грабіжницький характер формули «Ротердам+», то тарифи на опалення зменшаться у середньому на 7%.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий