Українцям можуть не видати біометричні паспорти: стали відомі причини

Українцям можуть не видати біометричні паспорти: стали відомі причини

На отримання закордонного паспорта громадянам України часто доводилось чекати довше ніж три місяці. Зараз назріла нова проблема – паспорти виготовлені та доставлені до пунктів видачі, але люди не можуть їх забрати. Причина у недосконалості системи, яка не сканує відбитки пальців.




Коли відбитки взяти неможливо, передбачається процедура складання спеціального акту, перед прийняттям пакету документів на виготовлення біометричного документа. У такому разі людина отримує паспорт з чипом, у пам’яті якого вказується відповідна інформація: відбитки пальців не зіскановано.


“Проблема може виникнути з різних причин. Наприклад, людина пошкодила шкіру пальця, і в такому разі слід чекати, коли заживе. Є випадки, коли відбитки не можна зняти через фізіологічні особливості. До прикладу, буває дуже тонка шкіра пальця, або ж через хворобу чи інші серйозні причини“, – розповів прес-секретар Державної міграційної служби Сергій Гунько.

Проте, у тому випадку, якщо при подачі заяви відбитки сканувались нормально, то і під час отримання готового паспорта громадянин повинен пройти верифікацію.



До слова, кожна окрема нестандартна ситуація вирішується окремо. Компетентні працівники з’ясовують причину виникнення проблеми. Якщо виявляється, що помилку допустили працівники ДМС, бракований паспорт анульовують, а людині виготовляють новий коштом міграційної служби.

Однак, якщо визнано, що це не провина працівників, а людина хоче виробляти новий паспорт, анульовуючи попередній – тоді вона самостійно оплачує вартість нового бланка у повному, як і передбачає чинне українське законодавство.

Нагадаємо, більше півмільйона українців скористалися перевагами безвізового режиму за рік його дії для поїздок у країни Європейського Союзу.

Саме рік тому, 11 червня 2017 року, в Україні запрацював безвіз, коли для поїздок до ЄС необхідний тільки біометричний закордонній паспорт.

«З початку введення безвізового режиму до країн ЄС прослідувало майже 20,3 мільйона громадян, з яких майже 4,8 мільйона осіб за біометричними паспортами та понад 555 тисяч громадян України скористалися всіма перевагами безвізового режиму», – зазначили у МВС України.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий