Український генерал назвав криваву ціну повернення Криму

Український генерал назвав криваву ціну повернення Криму

Чи могли українські військові запобігти анексії півострова




Запобігти анексії Криму в 2014 році було можливо. Однак для цього довелося б «покласти» половину населення півострова.


Таку думку в інтерв’ю в ефірі програми «Гордон» висловив генерал Олександр Кузьмук, який займав крісло міністра оборони України з 1996 по 2001 і з 2004 по 2005 роки.

На думку військового, від збройного протистояння найбільше страждають не професійні бійці, а мирні жителі, які опиняються під перехресним вогнем. І Україна була не готова йти на такі жертви.



«Війна далека від уособлення слави. Це — організоване вбивство, жорстокість, грабіж і насильство, від якого насамперед страждають люди похилого віку, жінки і діти… Щоб викинути «зелених чоловічків», потрібно було покласти половину населення Криму. Військові на це не здатні», — заявив Кузьмук.

Водночас, керівництво Міністерства оборони і Збройних сил України не догледіло той факт, що у кримських військових частинах служили переважно мешканці півострова. По суті, у президента РФ Володимира Путіна були свої люди в Криму задовго до того, як він привів у дію план з його анексії.

«Там війська на 80% були укомплектовані кримчанами. І це, звичайно, зіграло свою роль. Але ж окупація Криму почалася не в лютому і не в січні, а за кілька років до фактичних обставин. Подивіться, причесали всю СБУ, всю міліцію, зробили філію Єнакієвого повністю. Яка інформація могла звідти йти? І від кого? Причесали й військові частини. Ми не скоро всю правду дізнаємося», — підкреслив генерал.

За словами Кузьмука, російське керівництво провело «дуже тонку спецоперацію» на півострові, вселивши не тільки кримчанам, а й українським військовослужбовцям думку, що «Україна їх кинула»

«Знай.ua»

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий