В ООН припустили, що РФ могла «технічно не порушити» угоду про зерно, обстрілявши порт Одеси – ЗМІ

В ООН припустили, що РФ могла «технічно не порушити» угоду про зерно, обстрілявши порт Одеси – ЗМІ

В Організації Об’єднаних Націй припустили, що Росія, вдаривши ракетами по Одеському порту, могла «технічно не порушити» підписаний у Стамбулі договір про експорт зерна. Як аргумент наголошується, що порт дуже великий і до кінця нібито не ясно, по яких саме цілях було завдано ударів і чи постраждала якась зернова інфраструктура.




Як передає The New York Times, таке припущення зробив високопоставлений представник ООН, однак ім’я цього дипломата не розкривається. Зазначається, що Одеський порт розтягнувся на кілька кілометрів уздовж узбережжя Чорного моря, а високі силоси для зберігання зерна згруповані у різних місцях.


За словами представника ООН, Росія, можливо, технічно не порушила угоди, оскільки вона не зобов’язалася уникати атак на ті частини українських портів, які безпосередньо не використовуються для експорту зерна. Якщо поблизу були військові об’єкти, Росія, можливо, намагалася використати лазівку.

При цьому офіційно в ООН, коментуючи ракетний удар по Одеському порту, заявили, що організація «беззастережно засуджує повідомлення про обстріли, які сталися сьогодні в українському порту Одеса». Називати Росію агресором генсек Антоніу Гутерріш не став.



Водночас ЄС та США рішуче засудили атаку РФ, зазначивши, що її дії підривають довіру до зобов’язань Росії щодо укладеної угоди про експорт українського зерна.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий