В Україні розкрили масштабну схему ухилення від податків, замішані ДФС і великий бізнес

В Україні розкрили масштабну схему ухилення від податків, замішані ДФС і великий бізнес

В Україні викрили чергову масштабну схему ухилення від сплати податків. Фіскали, як стверджують поінформовані джерела, зокрема народний депутат Ярослав Железняк, безпідставно закривають кримінальні справи про ухилення від сплати податків.




І роблять це, прикриваючись переказом мільйонів гривень з одного рахунку комерційної компанії на інший. Замість того, щоб заплатити в бюджет, порушники платили собі, передавали документи про це податківцям і ті з надуманої причини припиняли кримінальне переслідування.


Це ще одна схема, яка, ймовірно, реалізована внаслідок змови чиновників і недобросовісних бізнесменів. Ця та десятки подібних хитрощів призводять до втрат мільярдів доларів із державного бюджету. В підсумку немає коштів на гідні зарплати медикам і вчителям, на значне підвищення пенсій. Гроші осідають у кишенях лжебізнесменів і корумпованих чиновників.

OBOZREVATEL вдалося отримати платіжні доручення від декількох великих компаній і з’ясувати, хто стоїть за можливими схемами ухилення від сплати податків.



БРСМ-нафта і скандальний будівельник Музею Небесної Сотні: хто стоїть за схемами

У середині 2021-го, розповідає OBOZREVATEL нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, податкова міліція, ймовірно, впровадила таку схему:

  • фіскали налічували підприємствам мільйони гривень, які бізнес недоплатив до бюджету;
  • за статтею про ухиляння від сплати податків фіскали починали кримінальні провадження;
  • деякі підприємці, з огляду на все, внаслідок змови з ДФС, замість того, щоб заплатити в бюджет за рахунок боргу, переказували гроші на свій рахунок. Як призначення переказу вказували «сплата ПДВ»;
  • у межах цих схем кошти в бюджет, ймовірно, ніхто не переказував, а гроші могли використовуватися на потреби самого ж підприємства;
  • далі відбувалося диво: податкова міліція закривала справи на підставі переказу коштів з одного рахунку компанії на інший.

OBOZREVATEL із власних джерел стало відомо про декілька таких схем. Наприклад, замість бюджету на власний рахунок переказала кошти компанія «Євро смарт пауер» (це керівна компанія мережі АЗС «БРСМ-Нафта», офіційний власник – киянин Юрій Лавриненко). Ще кілька місяців тому, коли на їхній АЗС взяли на пробу бензин, виявилося, що пальне не відповідає жодним стандартам і найімовірніше вироблялося «кустарним методом» і, зрозуміло, без сплати податків.

Фіскали на таке повідомлення відреагували і почали перевірки. І починали дуже активно. Вилучили майже 38 тонн бензину, документи, техніку. Провели цілу низку обшуків у приміщеннях «Євро смарт пауер». Відкрили кримінальне провадження за статтями про ухилення від сплати податків (212 ККУ) і незаконне поводження з підакцизними товарами.

Мережа АЗС ухилялася від сплати податків

Суд навіть зобов’язав слідчого Офісу великих платників податків ДФС Р. В. Якуніна повернути вилучені нафтопродукти (пальне забрали і місяцями повертати відмовлялися). Зараз, за даними джерел із податкової, борг «Євро смарт пауер» перед державою становить більш ніж 6 млн грн.

Але компанія знайшла, як «компенсувати збитки». У розпорядження OBOZREVATEL потрапило платіжне доручення компанії: на переказ 15 млн грн на власний рахунок (!) нібито для компенсації збитків державі. Але гроші переказали не в бюджет країни! Як пояснює інформоване джерело, їх можна легко повернути назад, витратити на оплату інших податкових зобов’язань.

У схемі замішана мережа АЗС

«Кошти з особистого електронного рахунку (СЕА ПДВ) можна повернути собі назад, можна оплатити ними інші зобов’язання з ПДВ. Але оплатити те, що донараховано податковим органом, з цього рахунку ніяк не можна. Це прямо написано в пункті 25 постанови № 569″, – обурюється Железняк, який описав схему, але назву конкретних компаній не озвучив.

Але ось Державну фіскальну службу ця ситуація не турбує. Вони отримали платіжне доручення і несподівано вирішили: свої зобов’язання «Євро смарт пауер» виконала. Чи отримали за такі дивні дії свою частку від схеми самі фіскали, може показати тільки розслідування.

За такою самою схемою собі відправила гроші «Майстерня Україна-реставрація». Ця компанія вже потрапляла у скандали з розпилом виділених на будівництво Музею Небесної Сотні коштів і зв’язком із «прокладкою Януковича». Нагадаємо, тоді майстерня найняла підрядником «М.І.К. Лайтінг», якій переказала 74,8 млн бюджетних грн. Засновник компанії – офшорка «Комфорд Лімітед» (розташована на Сейшельських островах) – добре відома правоохоронцям. Наприклад, їй належить донецька компанія «Промінвеставтоматика» (яка, згідно з розслідуванням Дениса Бігуса, мала відношення до Віктора Януковича-молодшого). У ЗМІ й зараз цю компанію називають «прокладкою часів Януковича».

Тепер майстерня може бути пов’язана і з новою схемою: ухилення від сплати ПДВ. Так, вони переказали 8,1 млн грн нібито для компенсації несплачених податків, хоча насправді одержувачем вказали себе (дивіться виписку).

Компанія переказала гроші на власний рахунок

Тільки на цих двох компаніях бюджет втратив понад 13 млн грн. І це не найбільші кейси. Найближчим часом ми опублікуємо повний перелік фірм, які могли брати участь в описаній схемі. А таких десятки і сотні. Це гроші, які могли піти в бюджет України, але замість цього осіли в кишенях лжебізнесменів.

Головне запитання: чи знає про такі схеми глава ДФС Вадим Мельник?

Схеми стають із кожним разом нахабнішими і нахабнішими

Головна проблема боротьби з контрабандою та ухиленням від сплати ПДВ – силовики, які замішані в схемах. Наприклад, як розповідають OBOZREVATEL у Державній податковій службі: в ДФС передають сотні вже задокументованих фактів порушень, але в результаті припиняють незаконну діяльність усього в декількох відсотках випадків.

Наприклад, у Жовтих Водах є тютюнова фабрика, яка платить податків у рази менше, ніж співмірна за розмірами Львівська. Щоб припинити поширення сигарет без сплати акцизів, досить виставити біля кожного пункту видачі товару на фабриці цілодобове спостереження (або хоча б камери). З незрозумілої причини робити це силовики відмовляються.

За оцінками глави податкового комітету Ради Данила Гетманцева, які він озвучив в інтерв’ю OBOZREVATEL, питання контрабанди можна вирішити всього за один рік. «Я вважаю, що питання щодо контрабанди та підакцизних товарів можна за рік вирішити цілком. Можна і швидше, за бажанням. Невелика частина тіньового ринку залишиться, але масштабні порушення, масові порушення можна зупинити за один рік. А щодо скруток ПДВ та контрабанди достатньо взагалі пів року…» – каже нардеп.

Але замість цього ДФС продовжує винаходити нові схеми, а бюджет України позбавляється десятків мільярдів гривень.

OBOZREVATEL також звернувся до міністра економіки України Олексія Любченка з проханням прокоментувати вказане порушення. Ми публічно і в письмових запитах просимо про коментарі Генеральну прокуратуру і НАБУ. Доти, доки чиновники можуть безкарно списувати бізнесу багатомільйонні порушення, в Україні не буде ані гідних зарплат, ані високих пенсій. А лжепідприємці, які користуються схемами, перекручують конкуренцію на ринку і створюють умови, за яких чесний бізнесмен виявляється неконкурентоспроможним.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий