Верховна Рада України дозволила повідомляти орган реєстрації про місце проживання в електронній формі.


Як повідомляє кореспондент УНІАН, за ухвалення закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні (№5463) проголосувало 238 народних депутатів України.

Його прийняття дозволить запровадити декларування місця проживання — повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання в електронній формі за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади.



Декларування місця проживання в електронній формі здійснюється лише у житлі, відомості про яке внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також законом запроваджена міжвідомча електронна взаємодія — обмін інформацією, що здійснюється між реєстрами територіальних громад, відомчою інформаційною системою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб, державним демографічним реєстром, Єдиною інформаційною системою Міністерства внутрішніх справ України та іншими інформаційно-комунікаційними системами.

Законом передбачено, що у разі відсутності у громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку, окремого номера запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомості з військово-облікового документа передаються шляхом міжвідомчої електронної взаємодії до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів для його формування. Порядок формування та передачі окремого номера запису визначається Кабінетом Міністрів України.

У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Законом запроваджуються норми щодо декларування місця проживання дорослого і дитини онлайн, за допомогою єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія».

Декларування місця проживання особи не є підставою, зокрема, для підтвердження права на проживання у житлі, вселення особи у житло або виселення з нього.

Цей Закон набирає чинності з 1 грудня 2021 року, крім ряду положень, які набирають чинності або з 1 березня 2022 року, або з 1 червня 2022 року.

З дня запровадження доступу до відомчої інформаційної системи, але не пізніше 1 березня 2022 року, інформація про місце проживання (перебування) особи підтверджується також із зазначеної відомчої інформаційної системи.