В Україні скоротилося виробництво олії: очікувана ціна – понад 100 грн

В Україні скоротилося виробництво олії: очікувана ціна – понад 100 грн

В Україні скоротилося виробництво соняшникової олії. У вересні-жовтні 2021 року було вироблено на 13,5% менше продукту, порівняно з відповідним періодом минулого року. Водночас, за очікуваннями, вже незабаром ціна на літр олії може перевалити за 100 грн.




В асоціації «Укроліяпром» зниження виробництва пояснюють насамперед стримуванням продажів насіння соняшнику сільськогосподарськими виробниками в очікуванні зростання цін на цю сировину. Підтвердженням цьому є два фактори:


  • значне зростання запасів у виробників соняшнику;
  • зменшення експорту соняшникової олії у період на 14,2%.

«Водночас запаси соняшникової олії лише на підприємствах перевищили 138 тис. тонн. Це становить 34% від внутрішнього річного використання», – підкреслюють в Асоціації.

Також там зазначають: зниження виробництва не спровокувало дефіцит продукту в країні. «Заявки торгової мережі виконуються в повному обсязі, соняшникова олія є у широкому асортименті», – стверджують в «Укроліяпромі».



Українцям доведеться платити понад 100 грн за літр соняшникової олії

Ціна на соняшникову рафіновану олію для українців може зрости щонайменше до 100 грн за літр. Це може статися через подорожчання енергоносіїв та ціни на газ.

Як зазначив Станіслав Таршин, власник компанії «ГрадОлія» та член «Української Ради бізнесу» в коментарі UBR.ua, ціна природного газу для підприємств різко зросла восени 2021 року.

За словами експерта, йдеться про подорожчання майже у 2,5 раза. Через такі фактори, за пронозом фахівця, для компаній олійно-жирової галузі собівартість виробництва може зрости на 5-10%.

Таршин додав, що ситуація також посилюється і подорожчанням таких складових виробництв, як, наприклад, гексановий розчинник. До того ж він наголосив: ціни зростають фактично на все:

  • запасні частини;
  • транспортування;
  • матеріали для фасування тощо.

Все це може призвести до зниження обсягів виробництва компаніями і, як наслідок, до втрати українськими виробниками частки світового ринку. Наразі Україна залишається найбільшим експортером цього продукту.

Єдина умова, за якої подешевшає олія

На ціну олії насамперед впливає вартість нафтопродуктів та енергоносіїв, пояснили в коментарі AgroPolit.com в асоціації «Укроліяпром». При цьому додали: не менш важливим фактором є ціна біопалива.

«Наприклад, попит на біодизель сьогодні оцінюється на рівні 1600 доларів/тонна, і на його виготовлення йде близько 47 млн тонн олії. Ось ці чинники і впливають на рівень цін», – пояснили в асоціації.

За словами фахівців, зниження ціни на олію очікується лише в тому випадку, якщо зменшуватиметься вартість нафтопродуктів хоча б на 20-30 доларів. При чому йдеться і про продаж його в роздробі.

Подорожчання олії розслідують

Протягом останнього року соняшникова олія стала рекордсменом зростання ціни в Україні. Продукт у нашій країні коштує дорожче, ніж у всіх країнах Європи. У тій же Польщі, Румунії, Франції та інших країнах олія дешевша на 26-30%. АМКУ (Антимонопольний комітет України) вже почав вивчати причини цього.

Комітет планує провести аналіз ситуації на ринку та провести пошук шляхів стримування цін. Але тут окрім соняшникової олії до списку входять й інші важливі та популярні продукти, які у 2021-му подорожчали. Зокрема, йдеться про:

  • цукор;
  • борошно;
  • певні види м’яса і круп;
  • молочні продукти тощо

Як розповіла директорка Департаменту досліджень та розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та ритейлу АМКУ Юлія Янова, 5 найбільших виробників в Україні контролюють до 75% ринку. «З позиції антимонопольного законодавства, така структура містить ознаки стабільної олігополії (тип ринкової структури недосконалої конкуренції, в якій домінує вкрай мала кількість фірм. – Ред.)», – зазначила вона.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий