В Україні будують захист на енергооб’єктах за сотні мільйонів гривень: “Укренерго” розкрило подробиці

В Україні будують захист на енергооб’єктах за сотні мільйонів гривень: “Укренерго” розкрило подробиці

«Укренерго завершує будівництво захисних споруд на високовольтних підстанціях, використовуючи залізобетон, арматуру та металеві конструкції для захисту від ударів дронів і ракет. Вартість однієї такої споруди варіюється в діапазоні від 100 до 130 мільйонів гривень.




Про це пише “Укренерго”. Компанія активно реалізує масштабний проєкт із будівництва захисних споруд на високовольтних підстанціях по всій Україні.


Скільки коштували матеріали для будівництва

Цей проєкт, спрямований на захист електрообладнання від ударів безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та уламків ракет, є унікальним і першим у своєму роді у світі. Україна стала першою країною, яка розробила та впроваджує комплексне рішення фізичного захисту об’єктів енергетичної інфраструктури від таких загроз.

Захисні споруди, що зводяться на підстанціях, мають надзвичайно високу міцність. Вони спроєктовані так, аби витримувати прямий удар дронів-камікадзе типу Shahed та інших БПЛА, а також забезпечувати захист від уламків ракет. Важливість таких споруд важко переоцінити, оскільки вони значно знижують ризик пошкодження критично важливого обладнання, яке забезпечує стабільну роботу енергетичної системи країни.



Згідно з розрахунками, без цих захисних конструкцій збитки від дронових атак могли б бути в 5-6 разів більшими. Важливо також зазначити, що будівництво захисних споруд ведеться поетапно, щоб не викликати повного відключення енергосистеми. Проєкт реалізується в три черги, що дозволяє забезпечити безперебійну роботу енергомережі.

Орієнтовна вартість будівництва однієї споруди варіюється в діапазоні від 100 до 130 мільйонів гривень (без ПДВ). Для забезпечення максимальної прозорості “Укренерго” публікує вартість основних матеріалів, які становлять 50-60% від загальної вартості всіх матеріалів, використаних на будівництво.

Наприклад, ціни на бетон, металеві конструкції, арматуру та інші будівельні матеріали розраховуються виходячи з поточних ринкових умов і, як правило, є нижчими за стартові ціни, передбачені договорами. Усі матеріали, що використовуються для будівництва, є подібними для всіх об’єктів, де споруджуються укриття, хоча можливі незначні коливання цін залежно від регіону. Орієнтовна вартість основних матеріалів:

  • бетон: 2000-2500 грн/м³;
  • арматура: 45-60 грн/кг;
  • металеві конструкції: 60-80 грн/кг;
  • ізоляційні матеріали: 150-200 грн/м².

Фінансування цього проєкту повністю здійснюється коштом міжнародних фінансових організацій, таких як Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Німецький державний банк розвитку (KfW). Важливо відзначити, що жодної гривні з державного бюджету України на реалізацію цього проєкту не витрачено.

Наразі “Укренерго” завершує будівництво першої черги захисних споруд на 41 об’єкті компанії, а ще на 22 об’єктах роботи веде Державне агентство з відновлення та розвитку інфраструктури України. Вже розпочато процес укладання договорів із підрядниками на будівництво другої черги захисних споруд.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий