В Україні вступають в силу нові правила поховання: що варто знати українцям

В Україні вступають в силу нові правила поховання: що варто знати українцям

Українські морги з 15 березня не зможуть прийняти тіло без проведення судово-медичної експертизи трупа.




Про це повідомив юрист Олександр Климчук, інформує ГолосUA.


За словами юриста, з 15 березня 2018 року поховати померлого можна буде тільки за рішенням суду. Зміни в кримінально-процесуальний кодекс вносилися з приводу порядку проведення судово-медичної експертизи трупа – протягом 72 годин. Раніше слідчий міг проводити експертизу на свій розсуд, зараз – тільки через слідчого суддю, слідчий спочатку звертається до прокурора, а потім – до слідчого судді.

“Слідчі судді і так занадто навантажені, вони навіть перевантажені. Якщо кожен день в Києві гинуть люди, то навряд чи судді встигнуть за 72 години провести експертизу. Ні слідчі органи, ні законодавець поки не знають, як вони впораються з цим”, – підкреслив А. Климчук.



Юрист додав, що буде затягуватися процес поховання і люди будуть обурюватися з цього приводу.

“Коли вмирає людина, виїжджає слідчо-оперативна група і медики. Вони дивляться, щоб не було ознак насильницької смерті. Після цього слідчий звертається до чергової частини, слідчий відкриває кримінальне провадження, привласнює йому номер, і тіло з цим номером направляється в морг на проведення експертизи. Морг не може прийняти тіло без такої експертизи”, – пояснив правознавець.

Юрист додав, що може виникнути ситуація, коли слідчий виїжджає на місце події, в такому випадку слідчий звертається до суду на проведення судово-медичної експертизи. Якщо немає такої експертизи, морг не має права приймати тіло.

З 15 березня в Україні вступають в силу так звані “поправки Лозового” до кримінально-процесуального кодексу. На думку юристів, в зв’язку з даними поправками робота слідства і судів виявиться паралізованою.

Згідно з даними поправкам, без дозволу судді навіть поховати померлу вдома людину буде неможливо. Ця поправка змінює терміни розслідування справ. На особливо тяжкі справи відвели всього 18 місяців, на розслідування справ середньої тяжкості – 12 місяців, а на більш дрібні злочини – 6 місяців. Аргумент автора поправки такий: це дозволить оскаржувати необґрунтовані звинувачення і припинити затягування справ у судах, через що страждають як потерпілі, так і ті, кого без будь-яких підстав звинувачують в тих чи інших злочинах.

За словами правозахисників, на відміну від європейських країн, українські СІЗО забиті підозрюваними, які роками чекають закінчення розслідування по своїх справах.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий