В ЄС відреагували на теракт в Оленівці: Росія понесе відповідальність за звірства в Україні

В ЄС відреагували на теракт в Оленівці: Росія понесе відповідальність за звірства в Україні

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель відреагував на теракт, скоєний російськими військами у колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули десятки українських військовополонених. Він заявив, що усі винні у воєнних злочинах, а також відповідальні державні офіційні особи та військові, будуть притягнуті до відповідальності.




Про це йдеться у заяві Борреля, яку у п’ятницю, 29 липня, поширили сайті Європейської служби зовнішніх дій. Європейський дипломат наголосив, що ЄС активно підтримує всі заходи, які забезпечать відповідальність за порушення росіянами міжнародного гуманітарного права під час війни в Україні.


«Європейський Союз засуджує у найпотужніших термінах звірства, що вчинені російськими військами та їхніми прибічниками. Ці антигуманні, варварські дії є важкими порушеннями Женевської конвенції та її Додаткового протоколу, та вважаються воєнними злочинами», – наголосив Високий представник ЄС.

У документі наголошено, що убиті окупантами полонені, включаючи захисників заводу «Азовсталь» у Маріуполі, були зареєстровані Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та перебували під правовим захистом Росії. Тому ця країна має понести відповідальність за їхнє вбивство.



Раніше стало відомо, що представники МКЧХ зажадали доступу в Оленівську колонію після теракту росіян. Вони хочуть евакуювати звідти поранених або надати їм допомогу. У момент трагедії представників організації на місці не було.

Перед цим СБУ, Головне управління розвідки Міноборони та уповноважений Верховної Ради України з прав людини опублікували спільну заяву, в якій наголосили, що ООН та МКЧХ виступали гарантами життя та здоров’я українських військовополонених, які перебували у виправній колонії в Оленівці. Представники організацій мають негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений Росією, та скерувати своїх представників на інспекцію місця злочину.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий