Вчені встановили запах скорої смерті: чим пахне смерть?

Вчені встановили запах скорої смерті: чим пахне смерть?

Чи знали ви, що запах мертвої людини відрізняється від запахів, що виходять від трупів тварин? Вчені намагаються з’ясувати причини цього, щоб зробити неоціненний внесок у розвиток криміналістики.


Запах свіжоскошеної трави зазвичай асоціюється з літом, пікніком та іншими приємними речами. Вчені, втім, з’ясували, що запах зелені може виділяти не тільки недавно підстрижений газон, але і … тіло небіжчика.

Картинки по запросу чем пахнет смерть



Як пише Daily Mail, дослідження показало: трупи виділяють ту ж речовину, завдяки якій скошена трава приємно пахне. Воно називається гексанал і його людське тіло виділяє протягом декількох днів після смерті.

Втім, з доповіді вчених, які виступали на Британському фестивалі науки в Бредфорд, мертве тіло пахне не тільки травою, але також розчинником для фарби і рідиною для зняття лаку. У міру того, як тіло починає роздуватися, починають виділятися інші речовини — індоли, які найчастіше можна виявити в складі парфумерної продукції.

Картинки по запросу чем пахнет смерть

Результати дослідження можуть викликати у когось відразу, але його автори стверджують, що вони можуть принести користь поліцейським. Наприклад, можна навчити службових собак розпізнавати ці запахи, щоб шукати загиблих. Також на підставі цього відкриття можна було б розробити методики, що дозволяють точніше встановлювати час смерті людини.

Картинки по запросу чем пахнет смерть

Антрополог Анна Вільямс з університету Гаддерсфілда зазначила, що на підставі проведених експериментів можуть ґрунтуватися подальші дослідження:

Можливо, ми зможемо з’ясувати, чи виділяє тіло кожної окремої людини свій унікальний запах. До цього ще далеко, але, теоретично, можна встановити, чи є у людей своєрідні» відбитки пальців «у вигляді запаху».

Варто відзначити, що досліди проводилися не над людськими тілами. Вчені використовували туші нещодавно забитих свиней, поміщаючи їх в герметичні ящики. Після цього вони періодично забирали проби повітря з цих ящиків і вивчали їх хімічний склад і порівнювали їх з тим, який букет речовин виробляє живе тіло людини.

Картинки по запросу чем пахнет смерть

Виявилося, що наше тіло починає руйнуватися ще до того, як у справу вступають бактерії — ще живі клітини починають, як виражаються Вільямс і її колеги, перетравлювати самих себе, в результаті чого виділяється велика кількість гексаналу — летючої речовини, що додає характерний аромат свіжоскошеної траві. Тобто людське ще живе тіло перед кончиною вже має характерний «запах смерті». 

Похожее изображение

Крім того, під час цього «самопоїдання» виділяються невеликі кількості двох інших речовин — індолу, що володіє досить різким ароматом, і триметиламіну, пахне фарбою або свіжою рибою.

Результати експериментів, як сподіваються британські вчені, і підготовлені ними екстракти трупних ароматів в різні години після смерті, можуть допомогти криміналістам натренувати собак-шукачів на пошук недавно загиблих людей, а також розробити методики, які дозволять визначати час загибелі за структурою запахів.

Картинки по запросу чем пахнет смерть

Источник:  bdzhola

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий