Верховна Рада проголосувала за ринок землі

Верховна Рада проголосувала за ринок землі

Верховна Рада підтримала закон обіг земель сільськогосподарського призначення.




За документ проголосували 259 народних депутатів.


Перед фінальним голосуванням парламент підтримав низку поправок. Зокрема, тепер ринок землі має запрацювати 1 липня 2021 року замість 1 жовтня 2020-го.

Купувати землю зможуть громадяни України, територіальні громади, держава та юридичні особи, «створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади». У першій редакції документа юридичним особам достатньо було бути створеними за законодавством України. Крім того, юридичні особи зможуть купувати землю лише з 2024 року.




Іноземці матимуть право купувати землі винятково після рішення референдуму.

Із 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина «не може перевищувати 10 тисяч гектарів». Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності усіх її учасників (членів, акціонерів), але не більш ніж 10 тисяч гектарів.

При цьому до 2024 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 гектарів. Обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності положеннями закону.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий