«Відрізали» Крим: український телеканал потрапив у скандал

«Відрізали» Крим: український телеканал потрапив у скандал

У п’ятницю, 16 березня, в ефірі телеканалу «UA: Перший» показали карту України без території тимчасово окупованого Криму, пояснивши пізніше скандал — технічною помилкою.




«У вечірньому випуску новин на «UA: Перший» у прямому ефірі трапилась технічна помилка, внаслідок якої глядачі 27 секунд бачили карту України з помилками. Зокрема, на карті не були відображені назви областей і міст, а також показана територія без півострову Крим», — заявили в офіційному вибаченні на телеканалі.


Відзначається, що на екрані телевізора представляється готова картинка, яка насправді складається з декількох елементів. Вони, в свою чергу накладаються один на одного шарами в спеціальній програмі для редагування графіки.

«Кожен напис, кожен колір, кожне зображення можна зробити видимим, поставивши відповідну відмітку у програмі, тобто увімкнувши або вимкнувши елемент. З цих окремих елементів складається й карта України, яку використовують для візуалізації даних. Тобто кожний регіон можна увімкнути або вимкнути відповідно його буде видно на екрані або ні», — пояснили на телеканалі.



У заяві додали, що це робиться для швидкої роботи з окремими елементами без перемальовування всієї картинки.

«Коли дизайнер новин робив графіку для прогнозу погоди, він працював з єдиним шаблоном, який використовується для візуалізації всіх подій. Помилково, вимикаючи непотрібні для цієї новини елементи, дизайнер вимкнув й кілька потрібних шарів: зображення Криму й назви всіх областей», — сказано у вибаченні.

Крім того, на телеканалі заявили, що у випускового режисера не було можливості перевірити, оскільки цей слайд готувався під час прямого ефіру.

«Відтак глядачі побачили такі критичні й дуже грубі помилки», — резюмували в заяві.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий