Вінницькі депутати допомогли Яценюку утриматися у кріслі

Попри очікування, народні депутати не змогли проголосувати за відставку Уряду і особисто прем’єра Арсенія Яценюка.
Не допомогли викривальні промови майже всіх голів комітетів Ради і лідерів фракцій. Не допоміг й красномовний заклик Президента України до генпрокурора і Яценюка: «вам не вірять люди, йдіть у відставку»…




Як голосували вінничани


Слід задля справедливості сказати, що більшість депутатів від Вінниччини, чи які асоціюються з Вінницькою областю, проголосували за відставку. Це зробили усі вінничани-мажоритарники, крім Руслана Демчака, який був відсутній. Усі вінницькі депутати, обрані по одномандатних округах, належать до фракції БПП. Але є представники Вінниччини серед депутатів, що пройшли по списку. Не голосував з них Геннадій Ткачук, аАнатолій Матвієнко був відсутній.

Загалом БПП дало за відставку урядової команди найбільше голосів: За:97. Проти:0. Утрималися:10. Не голосували:10. Відсутні:19.
Вінничанин, представник «Народного фронту» Андрій Тетерук, як і решта його колег, витягнув карточку з системи. «НФ» дав нуль голосів за відставку.



Цікаво, що голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час голосування утримався.

Вісім представників «Опоблоку» проголосували за відставку, вийшли з зали і не голосували 33 нардепи.

Майже вся фракція «Самопомочі» — 25 чоловік, проголосували за недовіру Яценюку.

У фракції РПЛ проголосувало за відставку 15 депутатів.

Не голосував і ще один вінничанин, колишній «радикал», екс-командир «Айдару» Сергій Мельничук, який тепер у фракції «Воля народу».

«Батьківщина» дала за відставку теж 15 голосів.

Тож, Арсеній Яценюк утримався в кріслі, за рахунок того, що за відставку проголосувало 194 депутата з 226 необхідних голосів.

Реакція політиків

Вона не забарилася після голосування. Так  фракція «Батьківщина» відкликає з Кабінету міністрів України міністра молоді та спорту, вінничанина,  Ігоря Жданова. Про це заявила лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко журналістам в кулуарах Верховної Ради України у вівторок.

«Ми зараз як фракція заявляємо, що ми відкликаємо нашого єдиного міністра молоді і спорту з уряду — пана Жданова, і від нього залежить, як він зробить цей вибір», — сказала вона.

У вівторок ввечері кулуарах ВР заявив лідер «БПП Солідарність» Юрій Луценко коментував подію так:

«Голоси не віддав Народний фронт, що зрозуміло і порядно, а також представники трьох найбільших олігархічних груп України. Формальна перемога Яценюка такою не є по суті. Уряд потребує підтримки парламенту, її немає. Це означає, що уряд в такому форматі не зможе проводити реформи», — зазначив Юрій Луценко.

Депутат БПП Мустафа Найєм вважає, що провал голосування за відставку уряду Арсенія Яценюка був заздалегідь спланованим. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Провал голосування за відставку уряду — це результат змови олігархів — Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського та Сергія Льовочкіна — з одного боку. І Петра Порошенка та Арсенія Яценюка — з іншого боку», — заявив депутат.

«За інформацією, яка почала надходити відразу після голосування, цей сценарій був узгоджений ще напередодні вдень. Кількість голосів за відставку Арсенія Яценюка ретельно калібрували відповідними дзвінками з Адміністрації президента і оточення прем’єр-міністра», — зазначив Найєм.

Фракція «Самопоміч» в середу, 17 лютого, не буде присутня на засіданні Верховної Ради через провальне голосування за відставку уряду.

Про це йдеться в заяві на сторінці у Facebook.

«Фракції «Самопоміч» завтра не буде в залі парламенту. В Україні відбувся цинічний урядовий переворот за участю президента, прем’єра, клептократичної частини коаліції та олігархічного блоку», — відзначили у фракції.

Коментарі експертів

Причиною кризи, яка виникла між парламентом і урядом, є розбіжність інтересів всередині коаліції. Таку думку в програмі «Ехо України» з Матвієм Ганапольським висловив політолог Валентин Гладких.

«Причина кризи і справжні його винуватці — це ті парламентські фракції, які сьогодні утворюють коаліцію, їх неспроможність і неготовність знаходити спільну мову і спільні інтереси», — підкреслив експерт.

Рішення перенести звіт Кабміну з 12.00 до 16.00 було прийнято в зв’язку з тим, що тривали переговори щодо подальшої роботи уряду. Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко.
«В даний момент немає голосів за затвердження звіту уряду, а також можуть бути проблеми з голосами за його відставку. Розрив між оцінкою діяльності уряду і питання про його заміну і становить суть нинішньої інтриги і паузи», — припустив Фесенко.

Костянтин Бондаренко, директор Інституту української політики, вважає недоречною відставку Яценюка зараз.

«Вірогідність відставки уряду Яценюка зберігається. Але на сьогодні ситуація балансує. Ідеться про 20-30 голосів, які можуть схилитися як в одну, так і в іншу сторону, оскільки причини відставки дуже різні. Хтось хоче йти на перевибори, а тому з допомогою відставки уряду хоче спровокувати парламентську кризу, є ті, хто хотів би перезаватаження уряду з лобістських міркувань — провести на міністерські посади у новому уряді своїх людей. Причин багато.

Я належу до критиків уряду Яценюка, але вважаю, що сьогодні відправляти його у відставку було би не зовсім доречно. Оскільки є поняття політичної доцільності, і вона передбачає, що через відставку Україна може не отримати чергові транші Міжнародного валютного фонду, вступити у клінч із західними партнерами, залишитися без підтримки Заходу».

Тож, з неголосуванням за відставку уряду яценюка політична криза загострюється, атмосфера в політикумі ще більше електизовується. А така електризація загрожує вибухнути бурею і грозою.

Як сказав Юрій Луценко під час виступу щодо оцінки роботи Кабміна «ви забули запах шин на Майдані». Залишається тільки гадати, наскільки відвертим був лідер фракції БПП.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий