Вінниця — останній пункт наркотрафіку на шляху з Азії до Європи?

Новітні призначення на керуючі посади у Національній поліції Вінницької області вихідців із Луганської області, дають привід не тільки казати про сепаратизм та патріотизм, але й дослідити шлях азіатських наркотиків до Європи через Україну. Зокрема, через Вінницю.




Наголошуємо, що цей матеріал жодним чином не є спробою звинуватити когось чи навіть запідозрити — це поштовх для роботи компетентних органів, які і мають дослідити ситуацію. У матеріалі лише співставлено загальнодоступну інформацію з мережі Інтернет…


 

«Шовковий шлях»: замість тканини — наркотики



«Що сталося з так званої Новоросією? Бійці ополчення отримали контроль за узбережжям до Маріуполя. І оскільки немає межі ні в Україні, ні в Росії, то немає прикордонники, і будь-яка контрабанда може йти на цю територію безперешкодно. Боже мій, мрія колумбійських баронів! І це значить, що в цю війну включилися зовсім інші сили. Не тільки російські і українські, а й ті, яким важливо підтримувати нестабільність для заробляння грошей. І це означає, що люди з величезними грошима будуть всіляко провокувати конфлікт — стравлювати ополченців між собою і з усіма. Їм важливий цей регіон, який стає регіоном транзиту через Чорне море. Вже пішли доповіді … Без допомоги Росії нічого там не буде. Ось в Харкові нічого не відбувається, в Запоріжжі нічого не відбувається, а там така ж територія з такою ж кількістю так званого російськомовного населення» — розповідав головний редактор «Ехо Москви» Олексій Венедиктов, в інтерв’ю для «Нової газети».

Є думка, що Крим потрібен Путіну для наркотрафіку зі Сходу до Європи через Керченський порт. «За останні місяці наркотрафік з території України в Росію зріс в кілька разів. В нашу країну через кордон йдуть як готові наркотики, так і сировина», — повідомляли російські ЗМІ в червні 2014 року. Директор ФСКН Росії Віктор Іванов казав: «Крим знаходиться поблизу Туреччини, а по території Туреччини йде інтенсивний трафік афганських опіатів, перш за все, героїну і опіуму, в сторону Євросоюзу. Ця близькість дозволяє наркоділків за допомогою маломірних швидкохідних судів перекидати афганські наркотики на територію півострова».

Після внутрішніх «розборок» луганських сепаратистів на початку 2015 року, відкрилися цікаві факти, які стосуються наркотрафіку через окуповані території. Окремі бійці ЛНР навіть детально рік тому розповідали, де саме йшов наркотрафік. Провести його намагалися через прикордонне селище Пархоменко в Краснодонському районі Луганській області з російської території через річку Деркул, зізнався голова диверсійної розвідгрупи «Русіч», відомий російський радикальний націоналіст Олексій Мільчаков.
Із селища Пархоменко наркотики йдуть на Луганськ. Через Луганщину проходить «Шовковий шлях», яким героїн із Афганістану через Таджикистан, Узбекистан і Казахстан територією Росії і України потрапляє до Європи.

Цікаво, що луганські сепаратисти ще з початку озброєного конфлікту приділяли особливу увагу саме прикордонному Краснодонському району. Навіть кадри в силові «міністерства» підбирали з тих, хто добре знав місцеву специфіку. Наприклад, так зване «Міністерство внутрішніх справ ЛНР» в травні несподівано очолив Юрій Івакін, керівник управлінням МВС Житомирській області за часів президента Януковича. Але з 1996 по 2001 рік Івакін був головним міліціонером Краснодона – і на хвилі «Руської весни» повернувся на Луганщину вже на боці сепаратистів.

«Керувати наркоманом, наркозалежною особою дуже легко. Немає ніяких проблем, щоб послати його в бій як гарматне м’ясо. Тільки вдуматися, в Афганістані 1 грам героїну коштує 1 долар. А на території України 1 грам коштує 100 доларів! Якщо Російська Федерація має ціну 20-25 доларів за грам, які до неї заходять з Таджикистану. І дати ці наркотики найманцям, щоб воювали за їхній так званий «русский мир», то це набагато легше, ніж доплатити доларами чи гривнями. Тим більше, що після цього він без страху буде лізти прямо під кулі», – розповідає в інтерв’ю «Радіо Свобода» екс-начальник УБНОН в Житомирській області Сергій Дзюбенко.

Голова української митниці, заступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко розповів Радіо Свобода, що кількість пійманих наркокур’єрів станом на початок 2015 року від початку військового конфлікту збільшилась у рази. Тільки за кілька тижнів січня 2015 року митницями державної фіскальної служби виявлено вже 45 випадків переміщення наркотичної сировини через державний кордон України. Правоохоронці просто не встигають ефективно перекривати потік наркотиків – не вистачає людей, цим дуже складно займатися в умовах постійних обстрілів на блокпостах, скаржиться голова української митниці.
«Ціни на всі наркотичні засоби, які надходять в країну, впали в рази», – наголошує Сергій Дзюбенко. За його словами, це свідчить, що внутрішній ринок перенасичений небезпечним товаром.

«Шовкова» Вінниця?

Зараз частина «Шовкового шляху» на території України, як стверджують журналісти, розділена між сепаратистами та українськими силами (військові та правоохоронці). «Починаючи з весни 2016 року вже на території, яку контролюють українські військові відбувся ряд резонансних вбивств саме на лінії розмежування. Розстріляли кілька груп, які мали б перевіряти, чи ведеться контрабанда на тих ділянках. І є інформація, що ці розстріли пов’язані із наркотрафіком», — каже журналіст Андрій Діхтяренко.

«Дійсно, натротрафік заходить через Луганську область. Далі п’ятитонними вантажівками наркотики йдуть на Миколаїв, а не на Західну Європу одразу. З Миколаєва — на Вінницю. А вже з Вінниці відправляється вантаж частково в Одесу, а сухопутним шляхом — на кордон із Європою. З цього приводу можна багато говорити про кадрову політику в Україні. Наприклад, у Геннадія Москаля був заступником такий собі “Міша-Лампочка”! Людину призначили першим заступником цивільно-військової адміністрації, в той момент, як його в Житомирі судили за злочини, скоєні у складі організованної злочинної групи і він відпрошується раз на тиждень з роботи — перший заступник голови війського-цивільної адміністрації! — на суд у Житомир, у нього підписка про невиїзд. Йде колосальний потік контрабанди, наркотрафіку — і це робиться в “співпраці” — по той бік, по цей бік — криміналітету, Збройні сили України, СБУ, військова контррозвідка, ФСБ», — каже журналіст Володимир Бойко.


Як кажуть журналісти, ділянку наркотрафіку Миколаїв-Вінниця «веде» екс-начальник Луганської поліції Анатолій Науменко.

 

24 грудня 2015 року в програмі «Шустер LIVE» ми – три журналісти з Донбасу та ведучий Савік Шустер – обговорювали потаємні процеси на окупованих територіях Сходу України, наслідком яких стало вбивство в Криму Мішані Косого – людини з найближчого оточення Ріната Ахметова та Бориса Колесникова.Мішаня – за паспортом Михайло Михайлович Ляшко – керував відгалуженням угруповання «Люкс», що займається утриманням підпільних казино, виробництвом контрафактних горілки й сигарет, контрабандою та організацією товарних потоків у підконтрольні терористам райони Донбасу. Але нелегальний товаропотік чи наркотрафік через лінію розмежування неможливий без співпраці між криміналітетом і тими, хто контролює цю лінію з українського боку – насамперед офіцерами Департаменту контррозвідки СБУ та Головного управління розвідки Міноборони.Ця співпраця стала явною після вбивства Ендрю та ще одного члена його волонтерської групи – людей, які боролись з незаконним переміщенням вантажів через лінію розмежування. Цілком імовірною виглядає версія, що вбивці носять українські погони, а резонансний злочин спричинило те, що Ендрю «наступив на хвіст» тим, хто контролює наркотрафік.

Posted by Volodymyr Boyko on Tuesday, December 29, 2015

Довідка:
Колишній голова ГУ МВС у Луганській області Анатолій Науменко — з міста Стаханова Луганської області — земляк першого ватажка «ЛНР» Валерія Болотова. Сам Науменко каже, що з ним начебто не знайомий. До призначення на цю посаду працював у приватній охоронній фірмі, але вже так якось дивно сталося, що 29 квітня 2014 року Болотов призначив його «народним начальником» міліції «ЛНР», а вже наступного дня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков офіційно робить Науменка головою луганського обласного УВС. Начальником Луганської обласної міліції він вже був у 2007 і 2008 році, при губернаторі Олександрі Антипові, який у 2006 році змінив на цій посаді Генадія Москаля. Науменко також встиг побувати і начальником обласної міліції Дніпропетровщини (з 2009 по 2010), двічі керував обласним УВД Миколаївщини (з 2006 по 2007 і з 2008 по 2009), а також очолював обласну міліцію Херсонскої області (2001 рік). У ЗМІ до сих пір гуляє прізвисько генерала — «залізний Толік», яке, як пояснюють начебто виникло через його небайдужість до незаконних оборудок з металобрухтом. Але ніяких офіційних справ проти Науменка жодна влада не порушувала і ні в чому не звинувачувала.
Раніше його називали людиною колишнього голови МВС Юрія Луценка, а вже після початку військового конфлікту на Донбасі до нього благоволить Аваков. До речі, коли Янукович став президентом, а МВС очолив Могильов, Науменко сам пішов на пенсію.
Науменко працював у тісній зв’язці з міліцейським генерал-губернатором Луганщини Генадієм Москалем, на адресу Науменка лунали звинувачення в участі в незаконному бізнесі — так званій контрабанді вугілля і чавуну з окупованої території. Співпадіння чи ні, але одразу ж добровольчі батальйони, які це озвучили, зокрема «Торнадо», піддалися критиці, відкриттям впроваджень по тяжким статтям і розформуванню. Москаль про Науменка на цій посаді говорить, що, мовляв, ніхто, крім цього генерала працювати на Луганщині не погодився.
Вінницькі поліцейські — здібні учні Науменка?

Керівник Національної поліції Вінницької області Антон Шевцов про початок свого шляху із окупованого Криму до Вінниці говорив так: «Науменко запропонував мені попрацювати, допомогти. Я брав участь у кількох спецопераціях, наприклад, евакуації Луганського МВС».

Тобто, у 2015 році (а не в 2014м як значиться в офіційній біографії начальника поліції на сайті МВС) Шевцов був запрошений на службу в Україні генералом Анатолієм Науменко, який на початку 2014-го був призначений міністром Аваковим керівником Луганської обл.УМВД. Науменка журналісти пов’язують з контрабандою, здачею Луганська терористам, співпрацею з ЛНР, і в кінці кінців з резонансним розстрілом мобільної групи під Щастям, в складі якої тоді перебував товариш нинішнього голови Луганської ОВЦА Георгія Туки. Після останнього випадку Науменко пішов на ротацію і безслідно пропав.

Нагадаємо, вранці 2 вересня 2015 року поблизу міста Щастя Луганської області була розстріляна мобільна група по боротьбі з контрабандою. В результаті обстрілу загинули волонтер Андрій Галущенко («Ендрю») і працівник Державної фіскальної служби, поранення отримали ще троє осіб.

«Ще до свого призначення я багато розповідей чув про легендарного «залізного Толіка» (генерала МВС Науменко), який отримав своє прізвисько за любов до металобрухту. За моєю інформацією, ця людина не тільки займалася «власним бізнесом», але і підпорядкувала собі всі злочинні потоки, які кришували і інші правоохоронні органи і підрозділи ЗСУ (в тому числі — контрабанда)», — писав Тука у соцмережах.

Після загибелі керівника мобільної групи волонтера Андрія Галущенко (Ендрю), який боровся з контрабандою в Луганській області і заявляв, що контрабанду «кришують» якісь «генерал-лейтенант» і «Юрій Юрійович», військовий прокурор Анатолій Матіос запропонував пройти перевірку на поліграфі Науменко та заступнику голови Луганської обладміністрації Юрію Клименко.
За словами луганського губернатора, після розстрілу мобільної групи під Щастям він мав відверту розмову з генералом. «Під час цієї розмови я йому прямо сказав : «Я з тобою працювати не буду. У тебе є два шляхи: або піти, зробивши щось корисне для людей, або піти в такому лайні, в якому ти перебуваєш зараз». Генерал був настільки переконаний у своїй безкарності, що не прислухався до моїх слів. В результаті він пішов. пішов, залишившись легендою всього негативу, що до сих пір існує в області», — зазначив Тука.

Після сумнозвісного гучного розстрілу антиконтрабандної групи, почалося розслідування. І Анатолій Науменко швидко зник із Луганську.  «Я думаю, настав час. І я йду, на ротацію. З чим пов’язана моя ротація? Із ротацією!», — казав Науменко.

Ще одним об’єктом звинувачень у «кришуванні» контрабанди став підлеглий Науменка, а нині — заступник Шевцова, міліціонер із Луганської області Олександр Селіверстов. Нардеп Сергій Мельничук писав влітку 2015 про нього так:

 

Как и обещал продолжаю делиться информацией о коррупционных схемах процветающих в зоне АТО. Подобные схемы реализуются п…

Posted by Сергій Мельничук on Thursday, June 18, 2015

Всі звинувачення у контрабанді Олександр Селіверстов на своїй «презентації» в якості сзатупника начальника Нацполіції Вінниччини відкинув, сказавши що навіть фізично не міг знаходитись там, де йому приписує Мельничук.

Так само Селіверство відмежувався і від справ щодо наркотрафіку, які приписують Науменку: «Наркотрафік — це не моя ділянка роботи. Я чув всі ці історії стосовно Анатолія В’ячеславовича, це мій колишній начальник. Мені неетично це все коментувати. Потрібно якимось чином перевірити. Але це не моя лінія відповідальності. Ще раз скажу, це мій колишній начальник, я з ним працював… Це не правильно було б. Я не можу нічого сказати стосовно цього».
У сухому залишку…

А поки точаться суперечки, доки всерйоз слова журналістів правоохоронцями, схоже. Не сприймаються, маємо невтішну статистику. Виявляється, за весь 2015 рік правоохоронцями по всій країні було знайдено 7 (сім!) грамів екстазі і 560 грамів кокаїну.
Одна таблетка екстазі важить приблизно 1/3 грама. Виходячи з цього, робимо висновок, що ВБНОН, в тому числі під керівництвом легендарного Ківи, зумів вилучити 20 таблеток за 12 місяців! ЛСД взагалі не знаходили, мабуть все «випарувалося». Марихуани було вилучено 1,84 тонни.


Враховуючи, що через Україну проходить так званий «Шовковий шлях», по ньому проходять тонни різноманітної наркотичної продукції. Для порівняння, кілька років назад СБУ зуміло вилучити приблизно 1,5 кг кокаїну за два місяці. І це лише маленька частина «зілля».

Источник: presspoint
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий