Виведення російських військ з Сирії — шахова комбінація Путіна

Несподівано для всіх у середині березня Росія прийняла рішення про виведення військового контингенту з Сирії. За словами президента Росії, Міністерство оборони вирішило поставлені перед ними завдання. Як відобразиться дане рішення Кремля на міжнародній обстановці і чи буде після цього посилення військової агресії російських військ на Донбасі, питання найближчого майбутнього. 




Міжнародна політика Кремля рідко ґрунтується на логіці і швидше нагадує гру в російську рулетку, де на кон поставлено добробут росіян. Ведення військових дій Кремля за межами РФ скоріше нагадує амбіції зниклих з політичної арени імперій, які захоплювали заморські колонії. У новому тисячолітті наддержави ведуть економічну війну, і захоплюють не території, а економічні ринки. Воювати для Росії напередодні нових президентських виборів 2018 року економічно не вигідно. Якщо насильницьке приєднання Донбасу до російського світу хоч якось можна було виправдати в очах росіян, то трата бюджетних грошей на проблеми Сирії далекі від розуміння громадян РФ.


Краще пізно, ніж ніколи — так можна описати рішення виведення військ РФ з Сирії. Але загального відступу з Близького сходу не буде. Військові бази росіян як і раніше залишаться у моря в Тартусі, і на суші в Хмеймімі.Так що при необхідності морські та авіаційні бази зможуть швидко перекинути військові сили росіян назад до Сирії.

Потрібно розуміти, що виведення військ — завдання, яке може розтягнутися на довгі місяці. А це дає Кремлю право передумати і повернутися в регіон в залежності від обстановки і можливостей. На даний момент всі можуть спостерігати лише початок процесу виведення військ, що з вуст Путіна може звучати як черговий прийом напередодні третього туру мирних переговорів в Женеві. Переговори щодо мирного вирішення сирійського конфлікту неодноразово відкладались і переносились. Сирійський президент Асад несподівано заявив, що готовий почати політичний процес, з чого випливає, що мирне вирішення питання можливе. Навряд чи після виведення російських військ Асад зможе самостійно утримати відвойовані території і тримати владу в руках. Без гарантій США мирну угоду навряд чи буде виконано. Не виключений план, коли Росія і США будуть контролювати Сирію розділену на дві частини по лінії від Алеппо до Дамаска.



Чи посиляться після виведення військ з Сирії військові дії російської армії на Донбасі — головне питання найближчого часу. Швидше за все до чергових серйозних переговорів із Заходом, Кремль не стане загострювати ситуацію в окупованому українському регіоні. У глобальному плані Путіну перед виборами себе ж на пост президента РФ потрібно вже зараз займатися передвиборчою риторикою. Вибори незмінного президента РФ на черговий термін повинні виглядати цивілізованими і демократичними в очах не лише росіян, а й Заходу. Тому імідж миротворця, людини яка припинила військові дії відразу на двох фронтах дасть Путіну бонусні бали в усіх відношеннях.

Можливо, після чергового формату переговорів по вирішенню сирійського конфлікту, Європа зніме з Росії ряд санкцій, що відразу відчує економіка РФ. Напередодні президентських виборів Путін може постати в очах російського електорату не тільки миротворцем, але і годувальником. Побачивши на полицях магазинів якісні імпортні продукти росіяни, пустивши ностальгічну слину за ситими часам, двома руками проголосують за черговий термін Володимира Путіна. Такий психологічний трюк — під час війни в Сирії Путін як головнокомандувач, повинен був приймати всі удари на себе. Тому Путін в боротьбі зі світовим капіталізмом повинен був зіграти роль на зразок суворого генералісімуса Сталіна. Після того як військовий бюджет почав з’їдати соціальний, Кремлю стало не до наполеонівських замашок. Зараз перед переговорами з Заходом, Путіну потрібно міняти військовий френч на смокінг і вдавати з себе миротворця.

Ще один особистий мотив Путіна піти з Сирії, це відсутність участі в сирійській війні збройних сил США. Кремль завжди хотів змагатися з Вашингтоном на світовій арені. Президент Обама в кінці свого терміну не став вплутуватися в сирійський конфлікт. А тому Путіну стало не цікаво воювати поодинці. Як говориться, через неявку суперника переможцем матчу в сирійському конфлікті оголошується російська сторона. Російські ЗМІ в зв’язку з виведенням військ з Сирії назвали дії Путіна не втечею з місця бою, а вмілою шаховою комбінацією. Правда за шаховими законами, відсутність суперника в особі США не означає його програш. А ось сам Путін вже встиг привласнити собі військові успіхи в Сирії, про які доповів Міністр оборони Сергій Шойгу. У звіті перераховані сотні знищених нафтопереробних установок, тисячі автоцистерн, чотири сотні звільнених, а скоріше розбомблених авіацією населених пунктів.

Швидше за все вирішальна гра Кремлівськими фігурами на шахівниці Заходу всього лише відкладається. Для України в такій грі важливо, щоб не сталося рокіровки військових сил РФ, які Кремль може перевести на Донбасс. Присутність російських військ в Сирії і на Донбасі обходиться бюджету РФ не дешево. Напередодні президентських виборів в березні 2018 року Кремлю необхідний перепочинок. Тому Росія спробує на час заморозити конфлікт на Донбасі і нав’язати економічну відповідальність за цей регіон українському уряду.

Источник: «Українські новини«

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий