Як акція проти нового начальника Поліції Вінниччини стала повторенням подій 6 грудня (ФОТО і Відео)

Трохи 15 місяців минуло із сумнозвісних подій 6 грудня 2014 року, коли так звані «опозиціонери» Вінниччини, захищаючи від неминучої відставки тодішнього голову Вінницької облради Сергія Свитка, за допомогою завезених з Хмельницького бойовиків захопили адмінбудівлю облради й обладміністрації. Тоді, події із захопленням влади в області фактично було зупинено руками вінницьких журналістів, які майже одноголосно виступили проти цього й фактично зупинили розвиток на Вінниччині сценарію «ДНР-ЛНР», про це пише  vindaily.




І ось 10 березня, аналогічні події знову повторюються у Вінниці. Тепер «каменем спотикання» став виходець з окупованого Севастополя Антон Шевцов, якого наприкінці січня призначили виконуючим обов’язки начальника Управління Національної Поліції у Вінницькій області. І знову, як і у грудні 2014-го рушійною силою протесту у Вінниці стали зовсім не вінницькі активісти. А головну скрипку у заворушеннях біля будівлі Нацполіції Вінниччини та всередині неї зіграли «гастролери» — автомайданівці з Одеси, Житомира, Тернополя разом із активістами з окупованого Луганська.


Як починався конфлікт між Гайдою та Шевцовим

Мало хто знає, що публічне протистояння представника «Автомайдану Вінниччини» Таїси Гайди із керівником Поліції Вінниччини розпочалось зовсім не з сепаратизму, а з відмови в оформленні дозволів на зброю для осередку кримських татар, які осіли на Вінниччині та тісно співпрацюють з Гайдою.



Після отримання відмови на реєстрацію зброї, Гайда почала «копати» під Шевцова і в цьому їй допомогли соціальні мережі.

Завдяки фотографіям на власній сторінці Шевцова та особливо його дружини, Гайді вдалося переконати у соцмережах та серед багатьох активістів, що Шевцов є реальним сепаратистом. Хоча цей факт поки що ніяк не доведений, але й не спростований.

До того ж Шевцова зараз перевіряють на причетність до сепаратизму як служба внутрішньої безпеки Нацполіції, так і відповідні служби в СБУ. До того ж, «масла у вогонь» у цьому конфлікті стало призначення заступником Шевцова вихідця із захопленого російськими бойовиками міста Стаханов на Луганщині Олександра Селіверстова.

У відповідь Шевцов не тільки заблокував дозвіль на зброю для друзів Гайди, а й поновив розслідування щодо її причетності та її чоловіка – Ігоря Басюка до вищезгаданих подій 6 грудня 2014 року.

Гайда, у свою чергу обрала тактику, що краща оборона – то наступ й оголосила зібрання у Вінниці на 10 березня автомайданів з інших областей.

Ранок 10 березня розігрів протесту у Вінниці

На підтримку Гайди приїхала не багато людей, до 50 осіб, в основному з Одеси, по кілька чоловік з Житомира, Луцька, Тернополя. Прийли на площу Небесної сотні до десятка місцевих активістів, а також луганський журналіст Всеволод Філімонченко, який веде такий собі сайт та відеоблог «Голос народу-ТВ» (http://golos-naroda.tv/). Найорганізованішими серед учасників акції були одеські.

Крім того на площі Небесної Сотні зібралося до двох десятків вінницьких журналістів, кілька знімальних груп з центральних телеканалів, а також чимала кількість «людей у штатському».

Починалося все з перегляду сюжетів, знятих «2+2» під час виборів в Чернігові проти Шевцова, а також фейкових сюжетів про Шевцова і Селіверстова, змонтованих луганським «тіпа-журналістом» Філімонченко.

Гайда і кілька автомайданівців виступили проти Шевцова, звинувачуючи його в сепаратизмі. Потім на захист Шевцова виступив працівник вінницького заводу «Барлінек», який раніше воював в АТО та барв участь в обороні Дебальцевого. Але його слова на захист Шевцова зустріли невдоволення та викрики «Ганьба!».

Як автомайданівці «прорахували» дії Шевцова і використали це проти нього

Оскільки акція проходила мляво та мала тенденцію завершитись нічим, близько 10:40 її організатори вирішили «підняти градус напруження», переміститися до будівлі Нацполіції області, сподіваючись на те, що їх не пустять всередину і Шевцов до них не вийде. Так і вийшло.

Тож далі вони почали діяти за заздалегідь заготовленим планом — одеські Автомайданівці натягнули балаклави на обличчя, принесли дві автомобільні покришки та оточили їх кільцем і почали підпалювати заздалегідь підготовленими балончиками з фарбою.

Одночасно було перекрито рух по вулиці Театральній. Зо два десятки протестувальників почали ходити по пішохідному переходу мід будівлею Нацполіції та театром ім. Садовського.

На захист Шевцова до натовпу кинувся депутат Верховної Ради Іван Мельничук з блоку Петра Порошенка, який спробував відтягнути на дорогу шини, а потім вступив в полеміку з Гайдою пропонуючи їй розрулити ситуацію. Це відразу ж присутніми було витлумачено «у правильному ракурсі» — Мельничук захищає Шевцова, значить сепаратиста захищає і Порошенко, плюс Мельничук відпрацьовує «мазу» щоб його не притягнули до кримінальної відповідальності за резонансну загибель зубрів, яка сталася в Літинському районі наприкінці лютого.

До речі, інший вінницький народний депутат Юрій Македон лише пройшов біля протестувальників та не став втручатись у конфлікт.

На місці подій з’явився адвокат Хорта Валерій Палій, який почав виступати проти звільнення Шевцова, мотивуючи це тим, то в такому випадку начальником поліції Вінниччини стане людина Гройсмана. Палія відразу з викриками «Ганьба!» зігнали зі сходинок та мало не побили. Він незабаром ретирувався з місця подій.

Ситуація продовжувала розпалюватися. Одеські автомайданівці у балаклавах зганяли до найближчого шиномонтажу за додатковими шинами, при цьому їх ніхто не намагався зупинити або перехопити по дорозі. Шина за шиною — вся вулиця Театральна була у чорному густому диму. Запах паленої гуми стояв не тільки на вулиці, а і в будівлях, що поруч з управлінням, та у самій Нацполіції.

Співробітники нової поліції, що приїхали розблоковувати рух громадського транспорту на Театральній, дуже мляво це робили. Їм тільки через півгодини вдалося вмовити протестувальників дати дорогу громадському транспорту і то ненадовго, оскільки автомайданівці зупинили випадкову «газельку», яка намагалася за тролейбусами проскочити скрізь натовп на Театральній і надававши стусанів водієві та проколовши їй шини знову перекрили дорогу на Театральній. Зупинити паління автогуми нові поліцейські навіть не намагалися.

Принесені нові шини також підпалили, на Театральній пішов конкретний чорний дим від них, ситуація продовжувала розжаряться. Приїхавши пожежники не наважилися пройти і загасити палаючі шини, скориставшись тим, що їм почали перегороджувати шлях Автомайданівці. Міліція предложла їм організувати коридор, але ті відмовилися лізти в гущу подій, на що отримали порцію оплесків від мітингувальників.

Шевцов вийшов запізно

І лише через дві з половиною години після початку цього протистояння, близько 12:30, до автомайданівців нарешті таки вийшов Шевцов й запропонував пройти до нього 10-15 представників авто майдану, а також пресу.

Усередині тих, хто зайшов зустрічав коридор, повний спецназу міліції в захисній амуніції (шоломи, щитки, тощо). Це ще більше збурювало як організаторів акції, так і тих, хто до неї долучився. Тож, очікувати конструктивного діалогу між ним та опонентами вже було не варто. І це підтвердилось буквально у перші хвилини.

Шевцов з частиною спецназу, а також зо два десятки представників автомайданівців пройшли до актової зали облуправління Нацполіції, де й події мало не завершилися бійкою.

Оскільки ситуація тож була напружена до межі, в залі на адресу Шевцова посипались звинувачення в сепаратизмі, брудні образи й ненормативна лайка.

Автомайданівці запропонували Шевцову прямо тут у залі написати рапорт на звільнення. Тон лайки задавали одеські автомайданівці, два представники з Житомира. А також луганчанин Всеволод Філімонченко.

Шевцов, замість того, щоб дати виговоритися опонентам, став вступати з ними в полеміку і почав доводити їм, що не збирається виконувати їх вимоги, оскільки вирішувати звільняти його має право керівництво Національної поліції.

Один з одеських автомайданівців спробував вилити склянку з водою в обличчя Шевцова, але його встигли перехопити спецназ міліції. Почалася невелика сутичка і Шевцов в оточенні спецназу пішов із зали.

Вінницька активістка Таїса Гайда, яка й була ініціатором цього протесту, весь час до того сиділа тихо. Після штовханини і швидкої передислокації Шевцова, Гайда разом із автомайданівцями-гастролерами, що були всередині будівлі Нацполіції Вінниччини, заявила, що тепер їхня акція з вимогою відставки Шевцова буде безстроковою, доки до Вінниці не приїде міністр внутрішніх справ Арсен Аваков чи керівниця Національної поліції Хатія Деконаідзе, або ж Шевцова не буде звільнено з посади.

Крім того, автомайданівці кинули клич по соцмережах, і їм на підмогу вже начебто виїхало підкріплення з Хмельницького, Одеси, Луцька та Умані.

Крім того, до будівлі УВС принесли ще 2 десятки шин, уклавши їх біля парадного входу, де продовжують перебувати близько десятка Автомайданівці.

На вечір обіцяють продовження акції. Тож далі буде…

Попередні висновки з подій

Проведений 10 березня протест під Управлінням Нацполіції Вінницької області показав дві характерні речі:

1. Поліція, а саме її керівництво в особі кримчанина Антона Шевцова не готова до діалогу із громадою, боїться людей і готова виставити проти них сотню спецназівців.

2. Гастролюючі активісти з інших регіонів України, як і у випадку із 6 грудня 2014 року, є рушієм сутичок та силового вирішення конфлікту у Вінниці.

Чи вдалася акція протесту, чи ні, але знову картинка для центральних телеканалів вийшла смачною: перекритий дорожній рух, палаючі шини, заштовханий народний депутат, начальник облполіції, на адресу якого голосно лунають образи та не спростовані ним самим звинувачення.

Рушійною силою протесаної акції з палаючими шинами та сутичкою всередині будівлі Нацполіції Вінницької області стали зовсім не вінницькі активісти та місцеві опозиціонери, а автомайданівці з Одеси, Житомира, Тернополя разом із активістами з Луганська.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий