Як українці ставляться до біженців

В Яготині Київської області завершується будівництво центру для тимчасового розміщення біженців. Тим не менш, презентація центру закінчилася скандалом. Як повідомляє DW, містом поширюються чутки і обурення. Противники відкриття центру лякають земляків «невідомою культурою» та «етнічною злочинністю». У вересні в місті пройшов мітинг проти будівництва центру для біженців. Серед них були, зокрема, представники праворадикальних організацій: ВО «Свобода», «Правого сектору» та Громадянського корпусу «Азов».




Чому це відбувається?


По-перше, бідне населення завжди легко піддається на ліво — та праворадикальну риторику. Ми, безсумнівно, бідні люди, а в Яготині — особливо бідні, якщо порівнювати з Києвом, наприклад.

По-друге, ми недостатньо толерантні. Політики можуть говорити багато гарних слів, але соціологічні опитування показують зовсім інше. Зокрема, Інститут соціології НАНУ проводить моніторинг ментального дистанціювання українців від різних етносів. Згідно з результатами (до Революції гідності й агресії Росії), українці готові вступати в родинні, сусідські та інші міжособистісні відносини, у першу чергу, з українцями, на другому місці – українці, які виїхали за кордон, на третьому – росіяни, на четвертому – білоруси.



Розхитування єдності країни відбувається за всіма напрямками

Іншими словами, ми насилу сприймаємо всіх, хто відрізняється. Ми погано сприймаємо людей з інвалідністю, представників інших рас, тих, хто веде інший спосіб життя і т. д. Тим не менш, думаю, що поступово ми позбудемося такої закритості. Глобальний світ цього не сприймає і не допускає. Якщо ти дійсно хочеш жити в глобальному світі, то будеш спілкуватися з різними людьми, з іншими людьми.

По-третє, ця карта або свідомо, або несвідомо розігрується. Розхитування єдності України відбувається за всіма напрямами. Не потрібно думати, що це обмежується лише Донбасом. Події в Яготині мені нагадують те, що сталося з Фестивалем рівності у Львові — це події одного ряду. І реакція людей на демонстрацію ЛГБТ була абсолютноненормальною.

Щоб подолати нинішню ситуацію, потрібно займатися роз’яснювальною роботою: спокійно, терпляче та методично. Ми повинні працювати над цим щодня, ЗМІ повинні грати в цьому ключову роль, при цьому результатів варто очікувати лише через кілька років. Миттєво нічого не зміниться, але іншого виходу, як працювати з людьми, просто немає.

Звичайно, навряд чи жителі Яготина, навіть якщо б там провели роз’яснювальну роботу щодо приїзду біженців, сприйняли б цю ідею оваціями. Тим не менш, це потрібно робити, причому завчасно, а не бігти за потягом. Більш того, проблема нетолерантного ставлення стосується не тільки іноземних біженців. Різного роду нападів зазнають і українські переселенці з Донбасу. Не скажу, що це масове явище, однак випадки є.

Источник: НВ

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий