Як українських військових змушують з власної кишені платити за аптечки з Канади (розслідування)

Як українських військових змушують з власної кишені платити за аптечки з Канади (розслідування)

ахідні союзники регулярно надають серйозну допомогу Україні військовим спорядженням та товарами військового призначення. Серед іншого, крім відомих військових автомобілів «Хамві» – військові індивідуальні аптечки, оптичні приціли, тепловізори, рації, тощо.




Нарешті, за останні дні з’явилися новини і про те, що адміністрація президента США Дональда Трампа надасть Україні у 2018 році першу партію летальних озброєнь на суму в 45 млн доларів.


Натомість постає питання у якості використання даних товарів. Цією публікацією ми започатковуємо серію матеріалів про те, як в українській армії використовується надане союзниками обладнання.

Почати ми вирішили з аптечок.

Ці набори індивідуального захисту канадський уряд почав передавати Україні в січні 2015 року.Загалом станом на  грудень  2015 року  з Канади на допомогу Україні прийшло більше 1500 індивідуальних медичних наборів (аптечок). Більшість з них надійшли до 30-ї механізованої бригади (Житомирської).



Одне з наших джерел в армії стверджує, що на передовій сучасні канадські аптечки, використовуються доволі неефективно.

Причина – буцімто у тому, що військових змушують доукомплектовувати аптечки за власний рахунок, якщо вони ними скористаються. Як результат, бійці на передовій не використовують «канадські дари», а тримають їх в опорних пунктах або в розташуванні частини, а використовують те, що привезли волонтери.

Ми їдемо на Донбас, щоб спростувати, або підтвердити дану інформацію.

В прифронтовому місті К. ми зустрічаємося з групою військових, які мають ці аптечки у себе в користуванні.

Це кілька солдат і офіцерів на службовому автомобілі. Облич вони не показують. Але в нас все-таки є запис розмови з одним з них .

«Так, у нас багато хто отримав, – зізнається сержант М, – але ми склали розписку перед тиловим забезпеченням, що ми зобов’язуємося компенсувати всі витрати, якщо щось з даної аптечки буде використано».

За його словами, аптечку оцінено в 5000 грн.

«Тому багато пацанів не беруть її з собою на бойове завдання. Або взагалі на ротації відвозять додому і тримають вдома, щоб нічого не сталося», – каже М.

При цьому, за його словами, медикаменти, які наявні в аптечці – не унікальні, можуть бути замінені вітчизняними аналогами, але всі –  якісного виробництва.

«Шкода цим не користуватись, але що поробиш», – жаліється боєць.

А ось і сама аптечка. Коментувати тут ми нічого не будемо, читачі можуть самі все побачити.

Ми вирішили запитати в Міністерства оборони України – як могла виникнути така ситуація? І чи правда, що тилові підрозділи встановлюють матеріальну відповідальність військовослужбовців за канадські аптечки?

Відповідь, яку надає Міноборони, проливає світло на колізію. За даними МО, майно, як безпосередньо гуманітарна допомога від канадського уряду до ВСУ не передавалась, а все, що передається за міжнародними зобов’язаннями, реєструється та ставиться на облік. Таким чином, військовослужбовці несуть відповідальність за аптечки не як за допомогу від уряду, а вже як за військове майно – за українським законодавством.

Натомість, питання все одно лишаються. Найголовніше з них – чому аптечки були оцінені в якості військового майна настільки дорого (5000 грн)?

Вартість канадських наборів в самій Канаді складає не більше 100 доларів США разом з транспортуванням до України – за нинішнім курсом долара це менше ніж 3000 грн, тобто майже в два рази менше, ніж оцінка Міноборони.

Яка причина такого ціноутворення? Також цікаво, чому в наборах трапляються препарати українського виробництва, якщо вони були передані з Канади?

Викликає питання також і спосіб компенсації витрат солдатами – як він відбувається?

Саме ці питання ми розкриватимемо в наступних публікаціях.

Сергій Костеж

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий