Збірну ОКР можуть позбавити «золота» у фігурному катанні. Є підозра на допінг: що відбувається

Збірну ОКР можуть позбавити «золота» у фігурному катанні. Є підозра на допінг: що відбувається

Церемонію нагородження в командних зманнях було перенесено через «правове питання», яке пов’язують з допінгом.




За інформацією вже кількох ЗМІ, на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні в збірної ОКР з фігурного катання стало відомо про сумнівний допінг-тест, виявлений до змагань. Наразі невідомо, в кого саме.


ОНОВЛЕНО: За інформацією Inside the Games, справа може стосуватися головної фаворитки на особисте «золото» Каміли Валієвої, проте офіційно це поки що ніхто не підтверджує.

Фігуристи збірної ОКР уже встигли виступити на цій Олімпіаді в командних змаганнях, тому, якщо інформація офіційно підтвердиться, результати команди або конкретного представника можуть бути дискваліфковані, а отже розподіл місць і медалей також може змінитися. Усе залежить від суті порушення й часу взяття проби.



Первинно «золото» в команді здобула збірна ОКР, «срібло» – США, а «бронзу» – Японія, яка вперше піднялася на олімпійський п’єдестал у команднику.

Що сталося

Після завершення командних змагань відбулася символічна церемонія нагородження на льоду, але основну церемонію, на якій презентують медалі, мали провести окремо: ввечері вівторка, 8 лютого. Проте церемонію саме в цій дисципліні було перенесено, і того дня вона так і не відбулася.

Пізніше з’явилася інформація від Inside the Games, які посилалися на власні джерела, що в команді ОКР було виявлено допінг у пробі, взятій напередодні змагань. Це також підтвердили в USA TodayМіжнародний союз ковзанярів (ISU) та Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявили, що виникло «правове питання», яке затримало церемонію нагородження, але поки не розголошують, з чим воно пов’язане.

Також частина спортсменів ОКР була відсутня на тренуваннях 9 лютого. Як повідомив американський журналіст Джекі Вон, на тренування не вийшли такі учасники командних змагань: одиночники Каміла Валієва й Марк Кондратюк та спортивна пара Анастасія Мішина й Алєксандр Галлямов.

Тренери Кондратюка та Бойкової й Козловського запевнили, що цей день заздалегідь планувався як вихідний. Ще одна пара з команди Тамари Москвіної, до якої належать Анастасія й Алєксандр, – Алєксандра Бойкова й Дмітрій Козловський – також не були не тренуваннях.

Зазначимо, що, на відміну від решти, Кондратюк наступного дня має виступати в довільній програмі особистої першості.

Що відомо

  • Якщо результати всієї збірної ОКР з фігурного катання дискваліфікують, найімовірніше, «золото» перейде США, Японія отримає «срібло», а на третю сходинку п’єдесталу підніметься Канада.
  • ОКР може втриматися на п’єдесталі, якщо будуть анульовані результати лише в чоловіків або в танцях, але жінки або пари точно позбавлять ОКР шансів на медаль.
  • Є варіант, за якого «золото» може отримати Японія, але для цього дискваліфікувати мають танцювальну пару Вікторію Сініцину й Нікіту Кацалапова, які єдині з команди були присутні на тренуваннях у середу.
  • Уже третю Олімпіаду в якості покарання за масові порушення антидопінгових правил збірна Росії не має права виступати під назвою «Росія» та використовувати російські прапор і гімн.
  • На початку минулих зимових Олімпійських ігрор-2018 у Пхьончхані відбулася схожа історія з командою ОАР. Позитивний допінг-тест виявили в керлінгіста Алєксандра Крушельницького. Через це його змішану пару з Анастасією Бризгаловою позбавили «бронзи».
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий