Зеленський: у нас є 3-6 тижнів, щоб повернути захоплені РФ території, пізніше це зробити буде складніше

Зеленський: у нас є 3-6 тижнів, щоб повернути захоплені РФ території, пізніше це зробити буде складніше

Президент України Володимир Зеленський 23 липня прийняв у Києві делегацію Палати представників Конгресу Сполучених Штатів. Глава держави звернувся до делегації конгресменів, наголосивши, що в України є лише кілька тижнів, щоб повернути захоплені РФ території.




Голова Комітету з питань збройних сил Адам Сміт, який очолював групу конгресменів, передав повідомлення Зеленського федеральному законодавчому органу США, процитувавши слова українського президента. Про це він сказав в інтерв’ю виданню Politico.


«У нас залишилося лише 3-6 тижнів, щоб повернути території, захоплені Росією, пізніше це зробити стане набагато важче», – процитував Зеленського Сміт.

Адам Сміт вважає ці слова головним меседжем від української влади.



Володимир Зеленський 23 липня прийняв у Києві делегацію Палати представників Конгресу США

Українські офіційні особи заявили, що хочуть досягти миру, але спочатку вони повинні відвоювати землі, які росіяни захопили, зокрема на півдні, зазначив Сміт.

«Допоможіть їм зараз, наскільки це можливо. Наступні три-шість тижнів є вирішальними», – наголосив голова Комітету з питань збройних сил США.

Наразі ще літо, але швидко наблизяться зимові місяці та низькі температури й жорсткіші умови сповільнять бойові дії до жорстокої війни на виснаження, яка в основному вигідна Росії. Додаткова підтримка зараз — до того, як у Кремлі зафіксують свої успіхи, — набагато краща, ніж допомога пізніше, наголосив Адам Сміт.

Адам Сміт дивиться на будинки, зруйновані російськими обстрілами в Ірпені

Видання зазначає, що головним предметом суперечок залишається те, яку зброю надати Україні. Адміністрація Байдена вже надала 8,2 мільярда доларів допомоги після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення, включно з пакетом на 270 мільйонів доларів, оголошеним минулої п’ятниці, включно із чотирма додатковими артилерійськими ракетними системами високої мобільності, 36 тисячами боєприпасів і 580 тактичними безпілотниками Phoenix Ghost.

Але адміністрація Байдена не хоче надсилати в Україну зброю великої дальності, як-от армійську тактичну ракетну систему (ATACMS), яка може уражати цілі на відстані 190 миль, або безпілотники MQ-1C Gray Grey Eagle, — через побоювання ескалації конфлікту.

Адам Сміт заявив, що підтримує «надання Україні ATACMS і деяких ракет більшої дальності та безпілотних літальних апаратів більшої дальності».

Голова Комітету з питань збройних сил США, який часто розмовляє із Салліваном та іншими високопосадовцями, натякнув, що є умови, які можуть призвести до зміни.

«Якщо росіяни продовжуватимуть вчиняти те, що є геноцидом, насильницьким вилученням дітей і вбивством людей, які не згодні з їхнім правлінням, це підвищує ставки та створює іншу ситуацію», — сказав він.

«На цей момент адміністрація не готова це зробити, але є вагомі аргументи. Це може змінитися в якийсь момент».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий