Президент України Володимир Зеленський офіційно відповів на петицію «Скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців». Реакція очільника держави з’явилась під самою петицією, яка набрала понад 27 тисяч підписів.

Доручив Шмигалю опрацювати пропозиції, вказані у петиції

Передовсім Володимир Зеленський подякував як творцю петиції, так і тим, хто за неї проголосував. Він наголосив на тому, що це один із варіантів взаємодії влади, а також суспільства.



Президент підкреслив, що українці дійсно, згідно з Конституцією України, можуть вільно покидати її межі. Але зараз у країні запроваджений воєнний стан, який і є винятком із закону. І скасувати ці обмеження можна буде лише по завершенні дії воєнного стану в нашій державі.

Водночас він звернув увагу на питання пріоритету призову добровольців. Зеленський зауважив, що за це відповідає Кабінет Міністрів України. Тож він і звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням.

У ньому йдеться про доопрацювання пропозицій, які озвучив автор петиції. Зокрема мовиться про:

  • дотримання конституційних прав українців;
  • запобігання та виявлення корупції.

Що стосується останнього пункту, то йдеться як про роботу співробітників прикордонних пунктів пропуску, так і центрів укомплектування та соціальної підтримки.

Володимир Зеленський пообіцяв, що згодом повідомить про результати розгляду питань, піднятих у петиції.

Раніше Зеленський на петицію відреагував жорсткіше

Під час брифінгу з президентом Польщі Анджеєм Дудою Володимир Зеленський прокоментував петицію про виїзд чоловіків. Він наголосив на тому, що не до кінця розуміє, кому вона адресована.

До мене, або, може, ця петиція має адресуватися батькам тих воїнів, які захистили ціною свого життя Україну. Коли сьогодні від 50 до 100 людей можуть гинути у нас на найскладнішому напрямку, на напрямку Сходу,
– підкреслив він.

Тоді ж він зауважив, що українська влада має кілька днів, щоб розглянути петицію. І немає жодного значення: подобається її вміст президентові, чи ні. Адже вона набрала необхідну кількість голосів, отже, повинна отримати офіційну реакцію.