Зеленський виступив із відеозверненням на 20-му форумі в Досі й порівняв зруйнований Маріуполь із Алеппо

Зеленський виступив із відеозверненням на 20-му форумі в Досі й порівняв зруйнований Маріуполь із Алеппо

Президент України Володимир Зеленський зробив несподіваний відеовиступ на катарському 20-му форумі у Досі. Він розкритикував дії РФ, яка веде війну проти українського народу.




Руйнування окупантами портового Маріуполя на Донеччині гарант порівняв із тими, які Сирія та РФ завдали місту Алеппо під час сирійської війни. У відозверненні український лідер закликав ООН і світові держави прийти на допомогу. Звернення українського лідера транслювалося в ефірі національного телемарафону.


«Ас-саляму алейкум! Це означає – мир вам. Мир – це базова цінність, яка об’єднує всіх людей на землі. І яка не доступна людям в моїй країні. Через те, що керівництво Росії вирішило захопити країну і зробити її своєю колонією. Як у старі часи імперій, коли вони приходили і жорстокою силою забирали чуже», – звернувся Зеленський до учасників форуму.

Він наголосив, що темою заходу було визначено виклики для нової ери, але не всі на нашій планеті сприймають реальність адекватно і розуміють, що треба готуватися до нових часів.



Президент подякував Генеральній асамблеї ООН – усім тим державам, які підтримують резолюції, укладені за принципом справедливості, щодо війни РФ проти України та її наслідків. Водночас зазначив, що ООН та всі інші міжнародні структури не мають необхідної внутрішньої сили, щоб повертати людям і країнам базову цінність – мир. Україні, підкреслив гарант, потрібна реальна реформа міжнародних інституцій, механізмів ООН, щоб гарантувати безпеку.

Він нагадав, що росіяни знищують наші українські порти., а відсутність експорту з України завдасть удару країнам світу. Також наголосив, що сьогодні РФ погрожує всім своєю ядерною зброєю.

«Росія обдумано хвалиться тим, що може знищити ядерною зброєю не лише певну країну, а й усю планету», – нагадав гарант.

Також підкреслив, що майбутнє Європи залежить, зокрема, від зусиль партнерів України. Президент закликав країни збільшити експорт енергоносіїв, що особливо важливо, оскільки Катар є світовим лідером з експорту природного газу.

Звертаючись до учасників форуму в Досі, український лідер зазначив, що мусульманам в Україні доведеться боротися під час майбутнього священного місяця посту Рамадан. Він закликав їх зробити так, щоб цей священний місяць не був затьмарений злиднями людей в Україні.

«Погляньте, будь ласка, на міста України, які руйнує щоденно російська армія, на наш Маріуполь. Це те, що ми всі бачили в Алеппо – руїни, біль і знищення людей. Тільки в одному цьому місті, заблокованому російськими військами, було близько чотирьох тисяч мусульман. Вже три тижні у маріупольській мечеті переховуються понад 80 осіб – жінки, діти, люди поважного віку. Усі дороги в місто закриті, російські війська не допускають туди навіть гуманітарні вантажі, продукти, воду, ліки. Цілодобово місто бомбардують і обстрілюють. 90% всіх будівель у Маріуполі зруйновані. Тисячі людей загинули… Але Росія не отримала за це жодного відчутного покарання!» – прокоментував Зеленський.

Він нагадав, що тому санкційна політика проти Росії, усі обмеження, які були накладені на Росію, спрямовані тільки на одне: щоб країна-агресор почала шукати миру, не створювала глобальних загроз.

Президент закликав усі держави приєднатися до цього, щоб РФ припинила війну проти України. За його словами, РФ має залишити будь-які намагання зламати глобальну стабільність та повернути у світ старі огидні звички тих, хто шукав собі колоній і насаджував нерівність.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий