Зеленський заявив, що хоче провести прямі переговори із Сі Цзіньпіном: Китай може впливати на Росію

Зеленський заявив, що хоче провести прямі переговори із Сі Цзіньпіном: Китай може впливати на Росію

Президент України Володимир Зеленський шукає можливості поговорити з китайським лідером Сі Цзіньпіном про війну, яку розв’язала Росія. Він вважає, що КНР – ймовірно, єдина держава, яка може вплинути на позицію Кремля.




Про це гарант заявив китайському виданню South Chana Morning Post. Відомо, що журналісти здзвонилися із ним по Zoom, розмова тривала 40 хвилин і стала першим інтерв’ю українського лідера азійському ЗМІ з початку російського вторгнення.


«Я хотів би поговорити безпосередньо. У мене була одна розмова з главою КНР Сі Цзіньпіном рік тому. З моменту початку широкомасштабної російської агресії 24 лютого ми офіційно просили про розмову, але у нас не було жодних бесід із Китаєм, хоча я вважаю, що це було б корисно», – пояснив Зеленський.

Він наголосив, що Китай є ключовим економічним партнером Росії, тому, «як велика і потужна країна, може поставити РФ на певне місце». На його переконання, без китайського ринку країна-агресор почувала би себе в повній економічній ізоляції.



Зеленський назвав Китай єдиною країною, яка може вплинути на позицію РФ щодо війни проти України

У бесіді з китайськими журналістами президент зазначив, що Україну з Китаєм поділяють схожі цінності, такі як «любов до сім’ї та дітей».

Крім цього, за його словами, через розв’язану Росією війну проти України страждає економіка Піднебесної, яка продає менше товарів через енергетичну кризу в усьому світі.

«Людям доведеться платити за енергоресурси, а не за товари, які надходять із Китаю… Експорт із КНР скорочуватиметься. Це 100 відсотків», – пояснив Зеленський.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий