Жодних торгів та поступок Росії: П’ять ключових заяв Порошенка на форумі YES -2016

Жодних торгів та поступок Росії: П’ять ключових заяв Порошенка на форумі YES -2016

У п’ятницю, 16 вересня, президент України Петро Порошенко відкрив 13-ту щорічну зустріч Ялтинської європейської стратегії Світ, Європа і Україна: шторми змін. Під час свого виступ президент акцентував увагу на російської агресії, проти якої Україна бореться протягом 2,5 років.




Росія повинна виконати всі зобов’язання у сфері безпеки в Донбасі


Виступаючи на конференції Порошенко заявив, що без виконання Росією своїх зобов’язань у сфері безпеки в Донбасі, Україна не зробить ані кроку вперед.

«Жодного кроку вперед, поки російська сторона не відведе свої війська на безпечну відстань і не здійснить заходів у сфері безпеки».



Як зазначив Порошенко, Україна два роки бореться проти російської агресії, її назва дуже проста:

«Це не громадянська війна, не конфлікт в Україні, не щось інше, це просто агресія Російської Федерації проти суверенної і незалежної, вільної і демократичної України, і ми повинні використовувати тільки цей термін».

За словами президента, основним досягненням у цій сфері є стримування російської агресії від подальшого проникнення на українську територію.

«Вибори» у Держдуму Росії в окупованому Криму

За словами Порошенка, реакцією на вибори в Держдуму Росії в окупованому Криму повинні бути санкції:

«Ті, кого оберуть в російську Думу в Криму, насправді купують членський квиток в санкційний клуб. Ласкаво просимо в санкційний клуб».

Президент підкреслив, що Україна не визнає легітимність російських виборів на окупованій території, а репресивна політика керівництва РФ в окупованому Криму перетворює півострів в концентраційний табір.

Крим не є предметом торгу для України

Під час свого виступу президент наголосив, що питання приналежності Криму не є предметом торгу для влади Української держави, і варіант обміну півострова на врегулювання ситуації в Донбасі неприйнятний.

«Ми ніколи не приймемо і не будемо торгувати Кримом за гарне рішення по Донбасу. Крим – це українська територія», — заявив він.

Порошенко додав, що такий прецедент як легалізація анексії Криму Росією «не повинен мати місце у принципі».

«Нам кажуть, що кримське питання закрито з точки зору міжнародного права, але насправді воно ніколи і не відкривалося. Крим – це Україна по праву!», — підкреслив президент.

Відповідальність російського режиму за злочини проти України

Порошенко висловив переконання, що відповідальність за злочини Росії проти українських громадян повинні нести не окремі люди, а весь режим.

«Москва повинна зрозуміти, що ціна таких порушень буде тільки рости. Відповідні консультації з нашими партнерами вже йдуть. І однією з причин санкцій повинні бути так звані російські парламентські вибори, які проходять на території України».

Питання нових санкцій проти Росії

Порошенко зазначив, що висока частота повернення ЄС до питання продовження санкцій у відношенні Російської Федерації дає Москві шанс підірвати єдність Європи:

«Європейський Союз повинен змінити графік розгляду режиму санкцій проти Росії і перейти від піврічних до річних санкцій, часте повернення до цього питання призводить до занадто великих дискусій в Європейському Союзі і дає Росії шанс розхитати його єдність».

Також президент закликав міжнародне співтовариство ввести нові секторальні санкції проти Росії і уточнив, що є резон відновити поправки «Джексона-Веніка» щодо російського режиму.

Источник: НВ

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий