Журналіст: Порошенко забрехався з офшором

Журналіст: Порошенко забрехався з офшором

Журналіст-розслідувач Дмитро Гнап вважає, що президент Петро Порошенко опосередковано визнав, що планував продати корпорацію «Roshen» через офшорну фірму.




Про це журналіст «Слідство.Інфо» написав у Facebook, коментуючи президентський допис.


«Мене не так зацікавила його декларація, як супроводжувальний її допис у фейсбуці, який президент, очевидно, написав власноруч (там на початку допису його ініціали: ПП.). Так от, в цьому дописі президента є цікаве речення: «У 2014 була створена лише одна нова компанія, якою я володію напряму, – для продажу Roshen», – зазначив Гнап.

Він зауважив, що раніше президент говорив протилежне.



«Очевидно, в дописі президента йдеться про компанію Prime Asset Partners Limited з Британських Віргінських островів. Ту саму скандальну офшорку з Panama Papers. Цим віргінським офшором Порошенко володіє одноосібно і напряму, і створений він вже під час його президентства» – написав Гнап.

«Віргінський офшор президента є засновником кіпрської фірми, кіпрська володіє голандською, а голандська контролює український фонд, якому належить весь «Рошен». Тобто, вся ця шоколадна піраміда спирається на один маленький віргінський офшор. Продав офшор – позбувся всієї цукеркової імперії», – додав він.

Журналіст нагадав, що раніше Порошенко стверджував, що віргінський офшор йому був потрібен для передачі активів у «сліпий траст», а не для продажу.

Так, у квітні на прес-конференції в Токіо український президент казав, що у створеній компанії немає статутного капіталу і відкритих рахунків, оскільки принциповою позицією була відсутність операцій через неї, а єдиною метою – передача відомих активів президента до «сліпого» трасту банкові з хорошою репутацією, який нібито й вимагав створення «офшору».

«Якби президент в розпал офшорного скандалу визнав, що цей офшор створений для продажу «Рошену», стало б очевидно, що він хотів кинути український бюджет на кругленьку суму не сплачених податків. Бо на Віргінських островах податок з продажу активів платити не треба», – вважає Гнап.

«Як писав Bloomberg, Порошенку восени 2014-го року компанія Nestle пропонувала за «Roshen» 1 мільярд доларів. Він хотів три мільярди. Але, навіть, якщо продав би за мільярд, український бюджет не отримав би 170 мільйонів доларів, тому що власник мінявся б на Віргінських островах», – додав журналіст.

На його думку, зізнатися в таких намірах для президента була б ганьбою.

«Тому, коли все випливло з офшорним скандалом, Порошенком разом з юристами, була обрана тактика заперечувати очевидне… .А тепер президент визнав, що хотів продати свій бізнес через офшор? Така маленька лажа через клятий поспіх сьогодні перекреслила таку титанічну роботу по відбілюванню репутації», – додав Гнап.

Олена Рощенко, УП

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий