Звільнили українського моряка, засудженого на смерть

Звільнили українського моряка, засудженого на смерть

В Ірані звільнили українського моряка Андрія Новічкова, якого 2017-го звинуватили у доведенні до самогубства колеги. Він зможе повернутися додому вже за кілька днів.




«Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території посольства України в Ірані. Вітаю одеситів із поверненням нашого земляка!» — повідомив у Facebook президент України Петро Порошенко.


Останні 2 роки Андрій Новічков перебував у в’язниці Ірану. У листопаді 2017-го він став свідком того, як іранський матрос корабля Arezoo, на якому працював Новічков, вистрибнув за борт. Українець одразу підняв тривогу та організував рятувальні роботи, однак тіло матроса не знайшли.

Після того, як судно Arezoo повернулося до Ірану, українця зняли з борту та звинуватили в доведенні до самогубства. Суд не зміг знайти докази вини, але мав намір засудити Новічкова до смертної кари.



30 грудня 2018-го Петро Порошенко підписав документи про помилування іранця Алі Джадуеля, якого в Харкові засудили до 11 років позбавлення волі за шпигунство на користь Ірану. Після такого рішення іранська влада помилувала Новічкова.

Сім’ї полонених українських моряків отримали по 100 тис. грн матеріальної допомоги. Про це в неділю, 30 грудня, повідомила прес-служба Міністерства у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Також МінТОТ постійно підтримує взаємозв’язок із міжнародними гуманітарними організаціями, адвокатами військовополонених для якнайшвидшого звільнення моряків.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий