Чим небезпечний підвищений холестерин та як повернути його рівень до норми

Чим небезпечний підвищений холестерин та як повернути його рівень до норми

Холестерин — речовина, яка в основному утворюється в печінці та має ключове значення для нормального функціонування організму. Рівень холестерину потрібно тримати у нормі. Для цього використовують ліки, дотримуються правильного харчування та починають займатися спортом. 




Якщо рівень холестерину підвищений, він перетворюється з помічника на ворога. Холестеринові бляшки в стінках судин можуть повністю закоркувати собою артерії. Про цю та інші небезпеки високого холестерину та боротьбу з ним, читайте в нашому матеріалу. 


Стаття підготовлена за підтримки експертів з аптеки “Бажаємо здоров’я”, які поділилися експертною думкою та розповіли нам про ефективні препарати для зниження холестерину детально.

Чим небезпечний високий рівень холестерину

У людей, страждаючих на алкоголізм та ожиріння, а також фанатів жирних смаколиків та швидкоїжі, показник холестерину у крові сягає верхньої межі норми та іноді перевищує її. Такий стан небезпечний тим, що в крові утворюються бляшки, які можуть перекрити собою судини.



Звуження просвіту артерії порушує транспортування кисню та поживних речовин до органів через кров. Якщо це серце — розвивається стенокардія, високий ризик інфаркту. Якщо судина веде до головного мозку, її затикання може спровокувати інсульт. Проблема в нижніх кінцівках — людина відчуває біль, що заважає ходити.

Коли в організмі недостатньо ферментів, що перетворюють холестерин на важливі для організму жовчні кислоти, він осідає у жовчному міхурі. Такий осад поступово перетворюється на камені. У запущених випадках жовчний міхур доведеться видаляти.

Як знизити холестерин за допомогою ліків

Без жартів, високий рівень холестерину небезпечний, і для його зниження є безліч дієвих препаратів. Переважна більшість з яких відпускається за рецептом лікаря.

Ухвалення рішення про призначення таких препаратів має бути ретельно зваженим, з урахуванням віку пацієнта, співвідношення користі від застосування препаратів та можливої шкоди.

Усі препарати можна поділити на два види:

  • статини — активні речовини спрямовані на зменшення вироблення ферментів, необхідних для утворення холестерину в крові. Заразом зменшується розмір атеросклеротичних бляшок;
  • фібрати — виробляються з фіброєвої кислоти. Вони діють не так швидко, як статини, але мають не такі виражені побічні ефекти. Під час терапії зміцнюються стінки судин, а холестерин знижується в середньому на 15%.

Чи допомагають трав’яні чаї?

Так. Поряд з медикаментами для зниження шкідливого надлишку холестерину використовують фіточаї з лікарського козлятнику (галеги) або суміші антихолестеринових фітокомпонентів. 

До них відносять: череду, листя кропиви та ожини, деревій, шишки хмелю та інші. Такі напої рекомендують вживати як дієтичну добавку до звичайного раціону.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий