Католицьке Різдво: історія свята

Католицьке Різдво: історія свята

В Україні тепер 25 грудня, день, коли католицьке Різдво відзначається в багатьох країнах, вихідний. Politeka зібрала найцікавіші факти про історію та традиції свята




25 грудня католики всього світу, а разом з ними протестанти і деякі православні церкви, відзначатимуть Різдво Христове. Католицьке Різдво в цьому році стало вихідним днем ​​і в Україні, як і в багатьох європейських країнах, США, Канаді та Латинській Америці.


Що таке католицьке Різдво і яка історія свята?

В католицтві свято Різдва займає за значимістю друге місце після Великодня. Сама традиція відзначати Різдво 25 грудня з’явилася в 4-му столітті. До цього християни особливо не святкували Різдво, а події, пов’язані з народженням немовляти Ісуса, згадувалися в день Богоявлення.



католическое рождество, вертеп

Точна дата народження Ісуса Христа невідома, і за однією з версій, 25 грудня було вибрано для святкування, оскільки на цей день припадало язичницьке свято Сонця, популярне в Римській імперії. Щоб витіснити язичництво і наповнити день, в який вже звикли святкувати, новим християнським змістом, і вирішили відзначати народження Христа у плоті саме 25 грудня.

Різниця в датах святкування Різдва православного і католицького з’явилася через перехід з юліанського календаря на григоріанський. В кінці 16-го століття Папа римський Григорій XIII реформував календар, поступово за григоріанським календарем стали вести літочислення більшість країн світу, на нього орієнтуються Римсько-католицька і протестантські церкви. Однак Руська православна церква, а також українські греко-католики відзначають свята «за старим стилем», тобто за юліанським календарем, через що і виникає зміщення дат.

Католики святкують Різдво в ніч з 24 на 25 грудня. 24 грудня – це день Різдвяного Святвечора. До країн, які відзначають католицьке Різдво, відносяться США, Великобританія, Швейцарії, Канада, Нова Зеландія, Австралія, майже всі європейські країни. Різдво є державним святом і вихідним днем ​​більш ніж в 145 країнах світу.

Віруючі дотримуються 24 грудня строгий пост, а ввечері в храмах проходить урочиста меса. Всеношна нічна служба в церквах називається вігілія – ​​Ad Missam in Vigilia, або Меса Навечір’я.

католическое рождество

З 1978 року у Ватикані відновили проведення всеношної меси, так що багато віруючих католиків з’їжджаються на Різдво на головну – Пастирську – службу в Рим, яку проводить сам Папа Римський.

Різдво в католицькій традиції святкують 8 днів, це так звана Октава Різдва. Звичай встановлювати ялинки на Різдво стався від язичницького обряду німецьких народів, для яких ялина була символом родючості. У християнській же традиції прикрашена кульками та іграшками ялинка – це символ райського дерева, під яким діти різдвяним вранці знаходять подарунки.

Джерело: Politeka

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий