“Коли ми пішли в карантин, ми лише купили час.”, – Супрун розкритикувала дії влади під час пандемії

“Коли ми пішли в карантин, ми лише купили час.”, – Супрун розкритикувала дії влади під час пандемії

Колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун вважає дії влади щодо боротьби з пандемією провальними через відсутність плану, нерозумне запровадження карантину й погану комунікацію.




Про це вона сказала в інтерв’ю виданню LB.ua.


“Коли ми пішли в карантин, ми лише купили час. Цей час мав бути витрачений на організацію процесів. Але нічого не змінилося. Хіба що маски люди одягають в магазині. Та оскільки не було проведено просвітницької роботи, то часто ті маски під носом. Маска використовується як оберіг. Чи люди більше миють руки? Ні. Чи є санітайзери в наших метро і в іншому громадському транспорті? Ні. Чи вдається зробити так, щоб не було скупчень людей? Ні. Ми два з половиною місяці сиділи на карантині, де план?” – зауважила Супрун.

Вона наголосила, що у порівнянні з досвідом інших країн щодо подолання пандемії, в Україні є три основні проблеми.



“Перша: не було якоїсь стратегії, як ми будемо боротися з пандемією. Хоча в Україну вона прийшла пізніше і ми мали два місяці, щоб підготуватися.

Друга проблема: комунікаційна. Було багато брехні. Спочатку міністр [Зоряна] Скалецька брехала, що всі лікарні готові, що ми маємо досить засобів індивідуального захисту. І тому пізніше, коли навіть МОЗ або головний санітарний лікар виходили з правдивою інформацією, люди не вірили в те, що вони кажуть.

Головний санітарний лікар [Віктор Ляшко] розповідав, що закривали парки і мили під’їзди хлоркою, щоб настрашити людей, бо воно, насправді, ніяк не допомагає від COVID-19. Але страх – не найкращий спосіб комунікації. Тепер ми маємо зворотний ефект. Як все відкриваємо, то люди не дотримуються навіть м’яких правил, бо вже не мають довіри.

Третій провал: нерозуміння самої пандемії. Не було розуміння, що відбувається в світі, як захищати групу ризику, як захищати медиків, як організувати систему лабораторій”, – перелічила ексочільниця МОЗ.

Вона також прокоментувала слова президента Володимира Зеленського про намір захворіти на COVID-19, щоб на власному прикладі показати, що це не така й страшна хвороба.

На думку Супрун, президентові держави краще не говорити таких речей. “Це неправильно. Треба сказати, що є групи ризику, що будь-хто може захворіти у важкій формі, що потрібно дотримуватися правил”, – підкреслила колишня в.о. міністра.

Також вона зауважила, коли президент не носить маску і сидить у ресторанах, які мають бути закриті, то “це дуже поганий приклад”.

На запитання, чи варто найближчим часом очікувати ще більшого спалаху захворюваності через недотримання протиепідемічних правил, Супрун зауважила: “Думаю, десь на такому рівні кількість випадків і залишиться. Вірус не зник. Він далі тут є”.

Тому, за її словами, головне – розробити план, щоб група ризику була захищена, а медики мали все, що їм потрібно.

За словами Супрун, після початку пандемії лікарні “можна було підготувати до неї за 2-3 тижні: написати план і контролювати, щоб його виконували”.

“Ніяка країна в світі не мала досить засобів індивідуального захисту, ніяка країна в світі не мала досить ШВЛ. Але вони передавали ШВЛ з однієї лікарні в іншу, переналаштовували бізнес, щоб було виробництво засобів захисту. У нас же міністр пішов купляти захисні костюми в Китаї замість того, щоб купити українські”, – зауважила колишня керівниця МОЗ.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий