Компанія Коломойського відсудила у Ахметова понад мільярд гривень

Компанія Коломойського відсудила у Ахметова понад мільярд гривень

Господарський суд Дніпропетровської області 7 червня задовольнив позов ТОВ «Спірит Фінанс» до ПАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» (Південний ГЗК) і стягнув з відповідача на користь позивача 1,3 млрд грн.




Як повідомляє Finbalance з посиланням на матеріали суду, у вересні 2017 року збори акціонерів ПівдГЗК прийняло рішення виплатити дивіденди на 16,16 млрд грн (10,16 грн в розрахунку на одну просту акцію). Однак, у встановлений законом термін дивіденди не виплатили деяким акціонерам компанії, в т.ч. «Мелчет Інвест Лімітед» (Багами), «Дакстон Холдінгз Лімітед» (Кіпр), «Лакріно Інвестментс Лімітед» (Кіпр), «Мілнербей С.А.» (Британські Віргінські острови), «Бріммілтон Лімітед» (Британські Віргінські острови), «Ренальдо Інвестментс Лімітед» (Кіпр).


Згідно з інформацією, в травні 2018 року це акціонери ПГЗК на підставі договорів факторингу поступилися права вимоги ТОВ «Спірит Фінанс» в розмірі 1,17 млрд грн. Однак ПівдГЗК грошові зобов’язання перед «Спірит Фінанс» також не виконав.

В рамках цього судового спору ВАТ Південний ГЗК подавало зустрічний позов з вимогою визнати уявними (фактично агентськими) договори факторингу. Однак суд відмовився задовольнити ці вимоги ПГЗК.



Слід зазначити, кінцевим бенефіціаром ВАТ Південний гірничо-збагачувальний комбінат є Рінат Ахметов. Засновником ТОВ «Спірит Фінанс» вказано ТОВ «Спірит Солюшнс», засновниками якого є кілька фізосіб. Серед них – Артем Замша, який з 2013 року є директором збанкрутілої компанії «Аеросвіт» і призначався головою наглядової ради Стахановського заводу феросплавів (ці структури пов’язували з «приватівцями»).

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий