Ми зникаємо: Україна потрапила в чорний список

Ми зникаємо: Україна потрапила в чорний список

Україна потрапила в топ-10 країн, в яких найшвидше скорочується популяція.




Список склали представники Організації об’єднаних націй. Всі 10 найбільших країн з найбільшою схильністю до скорочення популяції знаходяться в Східній Європі. У чорному списку також опинилася Молдова, Румунія, Болгарія, Латвія, Хорватія, Литва, Сербія, Польща та Угорщина. За даними ООН, до 2050 року населення цих країн зменшиться на 15% і більше.


«У багатьох посткомуністичних країнах Центральної та Східної Європи спостерігається серйозний демографічний спад. І, більше того, багато з них вже випробували масове зниження чисельності населення за останні 25 років. Це масова втрата населення, безпрецедентна в мирні часи, — заявив провідний дослідник Центру Вітгенштейна, який аналізує динаміку чисельності населення, Томас Соботка.



Зниження популяції фахівці пояснюють трьома факторами — зниженням рівня народжуваності, масовою міграцією і відносно високою смертністю. Західні і південно-європейські країни намагаються компенсувати наслідки низької народжуваності залученням великої кількості мігрантів. У 2016 році зростання населення Європи було в основному результатом приїзду іммігрантів. Однак експерти називають це рішення проблеми політично токсичним.

Раніше повідомляли, що демографічна ситуація в Україні з кожним роком, на жаль, не покращується. За даними Державної служби статистики, протягом трьох кварталів 2017 року українців стало менше на більш ніж 150 тисяч. Відбувається це переважно тому, що рівень народжуваності не перекриває дуже високий рівень смертності.

У рейтингу ООН ми займаємо 172 місце серед усіх країн світу, адже українські родини поки що не в змозі забезпечувати дітей: грає роль фінансова нестабільність та недостатній рівень добробуту, як наслідок – масова трудова міграція за кордон. Найчастіше молоді мами скаржаться, що грошей, які вони отримують від держави на утримання дітей, не вистачає навіть на підгузки.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий