Моніторинг з космосу: Клімкін оголосив про новий прохід кораблів через Керченську протоку

Моніторинг з космосу: Клімкін оголосив про новий прохід кораблів через Керченську протоку

Україна планує новий прохід кораблів через Керченську протоку . У зв’язку з цим робиться ряд заходів і ведеться відповідна підготовка, в тому числі, з міжнародними партнерами.




За словами глави МЗС Павла Клімкіна, ВМС, імовірно, вдасться “здивувати Росію”. Про це він сказав в інтерв’ю Цензор.нет, пише Страна.ua.


Присутність іноземних спостерігачів безпосередньо на борту кораблів, за словами українського дипломата, малоймовірно, однак міжнародне спостереження буде. Зокрема, переговори про моніторингову місію МЗС веде з Німеччиною і Францією.

“Зараз ми опрацьовуємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і, ймовірно, з космосу”, – уточнив Клімкін.



Другим важливим фактором успішного проходу в Азовське море Клімкін назвав присутність військово-морських сил “наших друзів” в Чорному морі. “Є ідеї про покупку або лізинг військових кораблів, спільної роботи екіпажів”, – додав дипломат.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року при плановому переході суден з Одеси до Маріуполя російські прикордонники атакували українські кораблі і захопили в полон два бронекатери і буксир. Екіпаж суден заарештували і вивезли до Москви, де суд продовжив арешт українським морякам до квітня 2019 року. Росія відмовляється визнати українців військовополоненими і звинувачує їх в незаконному перетині російського кордону.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий