Особливості підживлення картоплі міндобривами

Особливості підживлення картоплі міндобривами

Як культура картопля вирізняється поміж інших досить інтенсивним споживанням поживних речовин. Все це через слаборозвинену кореневу систему та об’ємні розміри плодів. Тому для того, щоб отримати хороший врожай картоплі, доведеться докласти деяких зусиль.




Особливості мінерального харчування картоплі:


  • Через те, що коренева система картоплі відрізняється високою потребою в кисні в період активного клубнеутворення, кращими для картоплі є ґрунти з рН 5,5-6,0, легкого й середнього гранулометричного складу.

  • Внаслідок фізіологічних особливостей — слаборозвиненої кореневої системи та потреби у високому виносі поживних речовин з одиниці площі — картопля є культурою, найбільш вимогливою​​ до умов живлення. Так, 30 т картоплі виносять з 1 га 160 кг N, 60 кг фосфору та 300 кг калію.

  • Важливим періодом в харчуванні картоплі є фази бутонізації та цвітіння, тобто періоди найбільших приростів надземної маси й початку клубнеутворення, коли рослини споживають максимальну кількість азоту, фосфору і калію, а приріст бульб досягає в добу 5 ц/га.

  • Картопля — «калійолюбна» рослина. Хлоровмісні калійні добрива інгібують накопичення крохмалю в бульбах, знижуючи його вихід на 2-3%, тому під картоплю рекомендується вносити сульфатні форми калійних добрив, які сприяють підвищенню вмісту крохмалю в бульбах картоплі на 0,5-0,6%.

Терміни внесення мінеральних добрив під картоплю:

  • Фосфорні мінеральні добрива під картоплю можна вносити як восени, під зяблеву оранку, так і навесні, під передпосівну культивацію.

  • Навесні рекомендується вносити азотні міндобрива в нормі, відповідно до планованої врожайності, і 20-30 кг/га д.р. фосфору і калію під бульби (при посадці або при нарізці гребенів) для забезпечення рослин необхідним харчуванням на ранніх стадіях розвитку.

  • З комплексних добрив під картоплю краще використовувати складні комплексні добрива NPK. Ідеальним добривом для картоплі є комплексне гранульоване добриво Нітроамофоска, що дозволяє за один захід забезпечити рослину всіма поживними макро- та мікроелементами. Таке концентроване, азотно-фосфорно-калійне міндобриво пропонують і вітчизняні виробники, серед яких є компанія-виробник «Тетра-Агро» (https://tetra-agro.com.ua/).

Якщо правильно підживлювати картоплю міндобривами, ви отримаєте багатий врожай: якісний, великий та з оптимальним терміном зберігання.



Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий