Сьогодні, 13 вересня, у Києві презентували рекомендації щодо гарантій безпеки для України. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак та генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен виклали бачення «Київського безпекового договору», який стане стратегічним документом, що об’єднав Україну з країнами, що виступили гарантами безпеки.


Журналіст ВВС Україна Вікторія Жуган проаналізувала основні відмінності запропонованих гарантій безпекового договору та українські переговорні позиції у Стамбулі в березні 2022 року. І от, що відзначила:

  • Березень: Росія і Китай серед потенційних гарантів безпеки. — Вересень: Росії та Китаю немає у списку.
  • Березень: Україна обіцяє змінити Конституцію і гарантує не вступати до НАТО. — Вересень: Прагнення вступити до НАТО закріплене в Конституції, гарантії безпеки не можуть бути обміном на нейтральний статус.
  • Березень: Гарантії безпеки не поширюються на Крим та ОРДЛО. — Вересень: Територіальна сфера охоплення гарантій поширюється на всю територію в межах міжнародно визнаних кордонів України.
  • Березень: Заборона розміщувати в Україні іноземний контингент, військові навчання можна проводити лише за згоди гарантів. — Вересень: Спільні навчання ЗСУ і партнерів на території України з іноземними інструкторами та радниками; гарантії не повинні виключати жодної форми підтримки для забезпечення самооборони України.
  • Березень: Для початку дії угоди армія РФ має вийти на межі 23.02.2022. — Вересень: Гаранти повинні утримуватися від скасування санкцій проти Росії, узгоджених з 2014 року, допоки Москва:
  1. не припинить агресію проти України;
  2. не гарантує, що в майбутньому не нападе на Україну;
  3. не компенсує Україні збитки, завдані під час вторгнення.