Північне сяйво в Україні: усе, що відомо про незвичне явище (фото)

Північне сяйво в Україні: усе, що відомо про незвичне явище (фото)

Українці спостерігали північне сяйво минулої ночі.




У ніч проти 24 квітня мешканці деяких регіонів України спостерігали різнокольорові спалахи в небі. Явище схоже на північне сяйво, кажуть науковці.


Північне сяйво в Україні: фото, відео

Про яскраві спалахи в небі українці почали писати в Мережі ввечері у неділю, 23 квітня. Фото явища, яке дуже схоже на північне сяйво, публікували мешканці Київської, Чернігівської, Черкаської областей.

Північне сяйво в Україні, Волинь / Фото: Андрій Гаврилюк

Північне сяйво також помітили на Рівненщині, на Волині та в небі над Львівщиною. Вони були короткими і тривали всього декілька хвилин, пишуть українці в соцмережах.



Північне сяйво в Україні, Волинь / Фото: Андрій Гаврилюк

Що кажуть науковці про північне сяйво в Україні

В астрономічній обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка повідомили ТСН.ua, що не спостерігали незвичне явище на небі, але бачили фото в соціальних мережах. Науковці кажуть, що до астрономії це явище має відношення дуже далеке – тільки те, що таке світло в небі могло дати лише сонце.

Північне сяйво в Україні, Волинь / Фото: Boris Sozanskij

«Судячи по фото, сонце було вже дуже близько до горизонту. Скоріше за все, світлові стовпи з’явилися за рахунок якихось особливих структур у хмарах – десь сонячні промені пробилися через рідкі хмари і дали такий ефект«, – розповів у коментарі ТСН.ua Анатолій Казанцев, старший науковий співробітник астрономічної обсерваторії КНУ.

У відділі метеорології Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського розповіли ТСН.ua, що на їх пунктах спостереження не було зафіксовано світлових стовпів.

Північне сяйво в Україні, Вараш / Фото: Varash_Blog

«Світлові стовпи, насправді, дуже рідкісне природнє явище. Частіше у Києві можна спостерігати гало – світло навколо Місяця. Але наші колеги не зафіксували світлових стовпів на пунктах спостереження у понеділок, можливо, їх було видно в іншому районі міста», – зазначили ТСН.ua.

Вчені додали, що подібні природні явища ніяк не пов’язані з недобрими знаками, у які часто вірять люди.

Північне сяйво в Україні, Черкаси / Фото: Xysmila Smila

Що таке північне сяйво

Північне сяйво (воно ж полярне сяйво) – це оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба в полярних районах, яке швидко змінюється. Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.

Що викликало північне сяйво в Україні

Завідувач лабораторії методологічного забезпечення освіти і науки астрономічної Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко розповів «УП. Життя», що причиною такого незвичного явища у наших широтах, ймовірно, є потужна геомагнітна буря.

За його словами, коли корональні маси Сонця досягають зарядженої атмосфери навколо Землі, вони проникають в атмосферу і взаємодіють з азотом та іншими молекулами, що входять до складу повітря.

«Різні гази світяться по-різному, один – зеленим, інший – червоним,  третій – малиновим. І виходить така яскрава барва кольорів«, – пояснив науковець.

Північне сяйво в Україні, Бородянка / Фото: Volodymyr Chupakhin

Він зазначив, що потужна геомагнітна буря може бути небезпечна для літаків та космічних кораблів. Якщо буря сильна, вона може навіть призвести до виходу з ладу електростанцій.

Астроном, співробітник Харківського планетарію Володимир Кажанов також впевнений, що вчора в Україні спостерігали північне сяйво разом з мешканцями багатьох країн Північної півкулі.

«Сталася потужна геомагнітна буря G4 (Kp=8), пов’язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому. На момент 1:00 за київським часом буря зменшила інтенсивність, полярне сяйво на цей час втратило вже ту яскравість, що була», – написав астроном на своїй сторінці в Facebook.

Північне сяйво в Україні, Бровари / Фото: Де у Києві

Північне сяйво спричинив сильний геомагнітний шторм

Сайт наукових новин «Live science» пише, що північне сяйво спричинив сильний геомагнітний шторм, викликаний величезною дірою в сонячній короні, через який сталося величезне збурення у магнітному полі Землі. Це викликало полярні сяйва по всій території США.

Сонячний шторм 24 березня став результатом викиду корональної маси Сонця. Спалах був класифікували як G4, або «сильний» шторм за п’ятибальною шкалою Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.Наслідками бурі G4 можуть бути відключення радіо на кілька годин і перебої в навігації.

Північне сяйво в Україні, Бровари / Фото: Де у Києві

Шторми також можуть підштовхнути північні сяйва до значно нижчих широт, ніж зазвичай. Північне сяйво зазвичай з’являється лише у високих широтах поблизу Північного та Південного полюсів, оскільки магнітне поле Землі відхиляє електрони сонячного вітру до полюсів. Однак, коли починається сонячна буря, більш заряджені частинки стикаються з газами у верхніх шарах атмосфери, і нічні «світлові шоу» можуть з’являтися ближче до екватора.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий