Політолог проаналізував інаугураційні заяви Зеленського і зробив цікавий висновок

Політолог проаналізував інаугураційні заяви Зеленського і зробив цікавий висновок

Питання, пов’язані з ситуацією на Сході, залежать не тільки від президента України. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.




За словами нашого співрозмовника, старт президентства Володимира Зеленського виглядає як «показова народність і демократизм».


«Почалось з максимально спрощеної процедури інавгурації: піший прохід, потім він відкрив Банкову для проходу і зробив заяву про відмову від портретів в кабінетах, що фактично є відходом від російської практики і наближенням до європейської моделі геополітики. Тобто процедура і антураж явно виграшні», — констатує експерт.

«Заява про розпуск ВР і оголошення про звільнення провідних чиновників, відставку яких прийняти — у компетенції президента, свідчить про готовність відмовитися від представників попередніх еліт. Принаймні, це показовий крок, що є теж позитивним, бо український політикум абсолютно деградований, корумпований, і чим більше він буде піддаватися ротації, тим краще», — додає аналітик.



В той же час, продовжує Доній, відкритими залишаються важливі і принципові моменти, такі як, наприклад, питання щодо Сходу.

«Попри деякі позитивні моменти, зрозуміло, що експерти аналізували дії Зеленського з точки зору своїх особистих симпатій. Ті, хто орієнтувався на Порошенка, відмічали, що немає згадок про агресію, про Росію. Ті, хто виступав проти Порошенка, навпаки, зауважували, що це позитив, адже не потрібно в інавгураційній промові згадувати про Путіна. Але об’єктивного аналізу тут не може бути, тут все залежить від політичної позиції того, хто аналізує», — пояснює наш співрозмовник.

«Що можна чітко сказати, так те, що стосовно питання Сходу одних заяв мало, як в рішучих заявах про розпуск ВР, адже воно залежить не лише від України, а, на жаль, і від країни-агресора. Наприклад, питання обміну полоненими. Україна може скільки завгодно ставити це питання, бо це життя людей. Повинно бути не лише бажання України, а й згода тих, у кого наші полонені утримуються. Це стосується і моряків, і тих, хто ув’язнений в Криму. І, на жаль, без згоди агресора їх звільнити неможливо», — каже Олександр Доній.

«Тому цей блок питань — це заяви. Якщо попередній блок — це рішучі і правильні дії, то все, що стосується Сходу, залежить не тільки від президента України», — додає експерт.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий