Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік

Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік

Відповідне рішення ухвалили нардепи 2 грудня.




Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік. У цілому підтримали проєкт закону 286 нардепів.


Відповідне рішення ухвалили нардепи під час засідання ВРУ 2 грудня.

Згідно з наявною інформацією, до другого читання законопроєкту Кабмін збільшив доходи та витрати держбюджету. Доходи бюджету збільшено на 54,7 млрд грн, видатки — на 55,5 млрд грн. Серед пріоритетів: зростання зарплат медиків, забезпечення житлом учасників АТО, збільшення стипендій, цифровізація.



Основні показники: 

  • Доходи держбюджету — 1,322 трлн. грн;
  • Видатки держбюджету — 1,497 трлн. грн;
  • Граничний обсяг дефіциту — 188,798 млрд. грн;
  • Надходження від рентних платежів — 71,25 млрд. грн.
  • Видатки на оборону — 6% ВВП;

Зокрема, згідно з законопроєктом, передбачено на зарплати медикам 2,1 млрд. грн; на соціальну підтримку через карантин — 3 млрд. грн;  на програму «Питна вода України» — 1 млрд. грн. На цифровізацію виділили 1,9 млрд. грн, а на реконструкцію культурних пам’яток — 1,7 млрд. грн. На кіно піде 1 млрд. грн.

На розвиток аеропортної інфраструктури дали 3,4 млрд. грн, залізнична інфраструктура отримала 4,3 млрд. грн. На закупівлю дороговартісних ліків, зокрема для лікування СМА виділено 300 млн. грн. Крім того, у держбюджеті передбачили 416 млн. грн на підготовку до проведення Всеукраїнського перепису населення.

Також закладено кошти на підготовку до впровадження накопичувальної системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування — 50 млн. грн.

 

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, також підвищено на 3,7 мільярда видатки на національну безпеку та оборону, зокрема, на Збройні сили України – 2,5 мільярда. Голова Мінфіну додав, що Верховна Рада отримає додатково 83,9 мільйона фінансування, Державне управління справами – 23,7 мільйона, з них на Офіс президента 12,5 мільйона.

Своєю чергою, голова уряду Денис Шмигаль подякував народним депутатам за голосування, назвавши це свідомою позицією.

«Держбюджет-2022 залишився збалансованим та реалістичним, але при цьому дійсно є бюджетом модернізації країни. Пріоритети кошторису залишаються незмінними: медицина, освіта, оборона та безпека, соціальна сфера, інфраструктура, підтримка бізнесу та інновацій. Як уже анонсував президент, один із головних акцентів цього бюджету — це підвищення зарплати нашим медикам. 20 тисяч грн буде мінімальною зарплатою для лікарів. Вперше у державному бюджеті виконано вимогу закону «Про освіту». Прогнозний обсяг видатків зведеного бюджету на освіту на 2022 рік планується на рівні 7,3 % ВВП», — написав Шмигаль у Telegram.

З його слів, протягом останні 10 років жоден бюджет не передбачав такий об’єм капітальних видатків, як буде у 2022 році.

«140 млрд грн, або 9,4% від всіх видатків — це саме інвестиції в розвиток економіки. Передбачено кошти й на програми пільгового кредитування, і на доступну іпотеку для всіх українців. У бюджеті закладено десятки нових програм і практично по всіх статтях основних видатків ми значно підвищуємо фінансування. Це бюджет для розвитку та модернізації нашої країни», — уточнив прем’єр.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий