Син судді отримав авто від міськради: «Відмовлятися від призу через негатив не збирався»

Син судді отримав авто від міськради: «Відмовлятися від призу через негатив не збирався»

 21 грудня нагородили вінничан, які стали переможцями фінального розіграшу в рамках акції «Вакцинуйся. Збережи життя». Люди отримали 20 телевізорів, 20 велосипедів й суперприз — автомобіль.




Перед врученням дарунків мер Вінниці Сергій Моргунов зазначив, що мета міської акції — заохочувати вінничан щеплюватися від ковіду.


— Ми розпочали акцію «Вакцинуйся. Збережи життя» 1 вересня. Важливо те, що була достатньо велика активність участі в акції. Було зареєстровано 28 тисяч 147 вінничан, які до неї долучилися. Я хочу побажати вам здоров’я, добробуту, щоб у вас завжди були позитивні емоції. І щоб ви пам’ятали, що тільки разом ми можемо подолати будь-які кризи та будь-які перешкоди.

«Я найщасливіший вінничанин»



Ключі від авто Toyota Corolla з рук міського голови отримав Артур Смілянець.

— Усі мої мрії справдилися. Сьогодні, напевно, я найщасливіший вінничанин. Це мій перший такий масштабний приз у подібних розіграшах. Щиро дякую за це, — ділиться емоціями молодик. — Вакцинувався я повністю ще в середині жовтня. Про розіграш дізнався випадково, через оголошення у фейсбуку. Машини до цього у мене не було.

До цього, 17 грудня,  дізналися, що 22-річний Артур — син судді Сьомого апеляційного адмінсуду Едуарда Смілянця. Це підтвердили журналісту в прес-службі суду та й сам переможець розіграшу.

Свою перемогу в міській акції він пояснював вдачею. Натомість вінничани у соцмережах обурювалися, що цей розіграш нібито був «обманом», адже «проста людина автомобіль від міськради точно б не отримала».

— У соцмережах пишуть негативні коментарі на вас і вашу родину. Як ви ставитесь до цього і чи не вмовляла вас відмовитися від машини? Мовляв, для того, щоб знизити суспільне невдоволення, — запитав журналіст.

— Я не розумію, чому потрібно було відмовлятися. Міг стати переможцем хто завгодно, — відповів Артур Смілянець. — Відмовитися через те, що люди пишуть в соцмережах ганебні повідомлення? Є суспільна думка, і вона завжди має дві сторони: який би не був результат — всі б писали різні речі. Все одно були б і позитивні, і негативні відгуки. Відмовлятися від призу через негатив у соцмережах? Я не бачу в цьому сенсу.

Що виграли інші люди?

Вручали сьогодні не тільки авто, а й телевізори LG та велосипеди MAXXPRO. Вінничанка Ірина Карпенко була серед тих щасливчиків, що отримали телевізор.

— Нас з чоловіком зареєструвала в розіграші донька. А вакцинувалися ми задовго до акції, ще 4 червня. Це був наш свідомий вибір, — розказала Ірина. — Про перемогу дізнались випадково. Мені подзвонила подружка і питає: «Чому ти нам не дзвониш? Чи ти вже святкуєш свій новий телевізор?». Заходжу в інтернет і бачу своє прізвище! Але я не повірила у перемогу доти, поки мені не подзвонили з міськради.

— Колись я мріяла мати сучасний телевізор. Але купувати не збиралася. В нас вже є два телевізори. Тому я закликаю всіх — мріяти та вакцинуватись, щоб зберегти життя своє, своїх рідних та навколишніх, — продовжила говорити переможниця.

Велосипед у подарунок за вакцину отримав й Артем Черній. Молодий чоловік каже, що від друзів дізнався про розіграш і так само від друзів дізнався про перемогу.

— От так і вийшло: робив вакцину для себе та близьких, і за піклування про здоров’я отримав ще й велосипед, — сказав Артем.

— У вас вже був велосипед до цього? — спитав журналіст.

— Не було. Часто користуюсь міським сервісом велопрокату. А тепер вже буду своїм їздити. Потрібно ще один докупити дружині, — сміючись відповів Артем Черній.

Переміг родич держслужбовця. А так можна взагалі?

Те, що суперприз отримав син судді, викликало великий суспільний резонанс. Чи міг брати участь в міській акції родич держслужбовця?

У положенні конкурсу прописана тільки така заборона — «не мають права брати участь в акції працівники виконавчих органів та депутати Вінницької міської ради».

— Кожен вінничанин та переселенець, що зареєстрований у Вінницькій міській громаді; за умови, що мають дві дози щеплення та декларацією із сімейним лікарем, могли брати участь в конкурсі. Якось переграти, бо є суспільний резонанс, не можемо. Немає підстав. Наскільки мені відомо, переможець розіграшу виконав всі умови, — розповідав журналісту заступник мера Вінниці Андрій Очеретний.

Чи можливо сталося так, що «підкрутили» результати, аби виграла потрібна людина?

— Визначення переможців відбулося автоматично шляхом жеребкування через random.org — система автоматично сформувала список переможців. Цей сервіс працює вже понад десять років, і не було встановлено фактів махінацій, — пояснює директор департаменту інформаційних технологій міськради Володимир Романенко. —  Усі розіграші в рамках акції відбувались публічно — в прямому ефірі. Перелік переможців та учасників всіх чотирьох розіграшів в рамках акції «Вакцинуйся. Збережи життя» можуть переглянути всі охочі.

То, може, чиновники завантажили список тільки з однією людиною, щоб саме син судді отримав авто?

Як сказав Романенко, результати розіграшу можуть подивитись всі охочі. Видно дату, час розіграшу, хто організатор. І можна завантажити увесь список учасників. Бачимо файл, в якому, справді, 28 тисяч 147 людей з повними прізвищами, іменами та по батькові. За бажанням, в списку можете пошукати себе та своїх знайомих.

Скільки витратили на призи

Загалом, за три етапи конкурсу, розіграли 50 велосипедів, 50 телевізорів та один автомобіль.

Ми дізналися, що переможцям дарували Smart-телевізори LG та  велосипеди MAXXPRO. Їхня роздрібна вартість в інтернет-магазинах 10-11 тисяч за телевізор та 9-10 тисяч гривень за велосипед.

Автомобіль Toyota Corolla коштує 676 тисяч гривень. Загалом, на закупівлю призів витратили 2,9 млн грн з бюджету Вінниці. Тобто, з наших з вами податків.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий