Представники адміністрації Джо Байдена спокійно закликали українських колег відмовитись від критики «Північного потоку-2». Принаймні про це стверджують ЗМІ, посилаючись на власні джерела.

Опозиція угоді може зашкодити відносинам Вашингтона і Києва

Наразі тривають напружені переговори щодо майбутньої угоди між США і Німеччиною щодо газопроводу. Відтак, у їхній розпал в адміністрації Байдена ходять розмови про те, що Україні варто не висловлювати обурення.



За словами чотирьох людей із адміністрація Байдена, виступ громадськості з опозицією до майбутньої угоди може зашкодити двостороннім відносинам Вашингтон – Київ. Чиновники також закликали українців не обговорювати з Конгресом потенційні плани США та Німеччини. Водночас високопоставлений чиновник адміністрації частково спростував ці дані. Він заявив, що ситуація є тоншою, ніж ця, але відмовився надати деталі.

Американські перемовники та дипломати подали сигнал, що відмовились від блокування «Північного потоку-2». За твердженнями ЗМІ, тепер «потрібно заспокоїти Україну», яка від запуску труби постраждає найбільше.

Північний потік-2: останні заяви

  • США та Німеччина мають намір укласти угоду щодо «Північного потоку-2». Україні у ній начебто запропонують компенсацію.
  • В німецькому уряді запевняють, що не хочуть, аби українці залишились без доходів до держбюджету через російський трубопровід.
  • Володимир Зеленський зустрівся з Ангелою Меркель 12 липня і обговорив питання цієї труби і шкоди, яку вона може завдати України.
  • Канцлерка Німеччини запевнила, що Україна залишається транзитною країною для газу, навіть якщо буде завершено будівництво газопроводу.