У Києві знову найзабрудненіше повітря у світі

У Києві знову найзабрудненіше повітря у світі

Вранці 24 квітня якість повітря у Києві значно погіршилася. Відомо, що перевищена концентрація азоту, сірки і формальдегіду.




Рівень забруднення повітря у Києві 24 квітня

Станом на 24 квітня індекс забруднення повітря в Києві становить 155 пунктів при максимально допустимому значенні 5. За даними порталу IQAir, українська столиця перебуває на 1 місці серед міст з найбільш забрудненим повітрям.


Міста з найбільш забрудненим повітрям станом на ранок 24 квітня:

  • Київ (Україна);
  • Делі (Індія);
  • Кувейт (Кувейт);
  • Чіангмай (Таїланд);
  • Брюссель (Бельгія).

київ повітря якість забруднення



Київ у списку міст з найбільш забрудненим повітрям у світі станом на 24 квітня / Скриншот IQAir

23 квітня директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда під час брифінгу заявив, що на сьогодні хімічне забруднення атмосферного повітря в Києві перебуває на рівні, характерному для квітня.

У повітрі спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій по діоксиду азоту, а також частково по діоксиду сірки та формальдегіду. Станом на 23 квітня радіоактивне забруднення в Київській і Житомирській областях залишалося в межах природного фону.

Водночас Кульбіда прогнозував, що напрямок вітру в найближчі дні буде мінливим.

Важливо! Декілька днів поспіль Київ перебував на 10 місці у світі за рівнем забруднення повітря. Показники рівня забрудненості значно перевищували норму.

Рівень забруднення повітря у Києві: що відомо

Українська столиця перебувала у лідерах серед міст із найбруднішим повітрям на планеті. Про це свідчать дані порталу iQair, що відстежує рівень забруднення повітря в режимі реального часу.

Станом на 19 квітня індекс забруднення повітря в Києві становив 96 пунктів (помірний рівень небезпеки) за норми в 50 пунктів. Водночас на південному сході української столиці цей показник виріс аж до 134 пунктів.

Забруднення повітря Київ 19 квітня
Забруднення повітря  в Києві станом на 19 квітня / Скриншот з IQAir

Задимленості у понеділок, 20 квітня, уже не було. За даними світового рейтингу за індексом якості повітря QIAir, Київ опинився на 88 місці з індексом 22, що характеризується як «хороший» рівень.

Якість повітря покращилася завдяки:

  • зусиллям пожежників;
  • змінам синоптичної ситуації (зміні напрямку вітру та короткочасним дощам).

Причини задимлення у Києві й реакція влади

  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що забруднення повітря у Києві не є наслідком пожеж у Чорнобильській зоні. Мовляв, дим у столицю занесло не звідти, а з Житомирської області.
  • Про те, що запах диму у Києві жодним чином не пов’язано з пожежами у Чорнобилі, підтвердив і очільник ДСНС Микола Чечоткін. Він підкреслив, що напередодні на Житомирщині дув настільки потужний вітер, що валив дерева.
  • Його слова підтверджує також директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. Він наголосив, що продукти горіння з Чорнобильської зони не могли потрапити в Київ. За його словами, напрямок вітру в Зоні відчуження був північно-західним, а значить ті продукти горіння не могли потрапити до Києва. Забруднення повітря в українській столиці пов’язане з пиловою бурею і переміщенням продуктів горіння з Житомирщини.
  • У Державній службі з надзвичайних ситуацій запевнили, що хімічної та радіологічної загрози таке явище не несе.
  • В Офісі Президента теж підтвердили цю інформацію. Володимир Зеленський наполіг на тому, щоб Міністерство охорони здоров’я якомога частіше надавало рекомендації для тих, хто перебуває в зоні, де поширюється дим.

Як кияни реагували на задимлення у Києві

Журналістка 24 каналу Настя Федченко 16 квітня у своєму фейсбуці розповіла, що у районі Дарницької площі все було затягнуто димом. Дихати у квартирі неможливо, навіть коли вікна зачинені.

Пресофіцер ЗСУ Анатолій Штефан розповів, що аналогічна ситуація була й у Білій Церкві. Так само не рятують і закриті вікна.

Смог у Києві вранці 17 квітня / Фото 24 каналу

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий