“В Україну заблоковано постачання життєво необхідних ліків і вакцин”: Супрун про рішення суду

“В Україну заблоковано постачання життєво необхідних ліків і вакцин”: Супрун про рішення суду

Відсторонена Супрун заявила, що сьогодні повертається до України з відрядження.




В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун прокоментувала вчорашнє рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про її відсторонення.


Про вона написала на своїй сторінці у Facebook.

“Ніщо так не об’єднує українське суспільство, як захист змін в медичній сфері. Дякую всім громадянам, громадським організаціям, медикам, асоціаціям та народним депутатам, які вчора висловили нашій команді підтримку та обурення суддівським свавіллям”, – написала Супрун. Чиновник також подякувала Порошенку, Гройсману та Парубію за підтримку.



За її словами, зміни, які МОЗ вдалося досягти, поставлені під загрозу. Так, наприклад, розподіл препаратів, які готуються до відправлення в регіони на складах МОЗу, відбувається за підписом в.о. міністра і тепер виникли питання, хто саме підпише розпорядження та коли медичні заклади отримають ліки. Крім того, на складах держпідприємств “Укрвакцина” та “Укрмедпостач” готуються до розвезення в регіони життєво необхідних препаратів за 33 програмами державних закупівель.

“Це вакцини проти кору. Це ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії”, – пояснила Супрун.

Також, за словами Супрун, під загрозою опинилися договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини за кошти держбюджету 2019 року, оскільки повноваження підписувати такі договори має лише в.о. міністра. За її словами, зірвані терміни постачань призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування, а довіра до міжнародних організацій, які не дають красти кошти з держбюджету та допомагають закуповувати в рази більше ліків – буде втрачена. Супрун також зазначила, що готова підписувати усе необхідне: “Йдеться про безпеку, здоров’я та життя мільйонів людей. Я готова підписувати усе необхідне”.

“Сьогодні повертаюсь в Україну з відрядження у США, яке було скасоване у зв’язку з ухвалою судді Каракашьяна. Мусимо у найкоротші строки відновити роботу міністерства”, – наголосила Супрун.

Нагадаємо, МОЗ проводить консультації з юристами щодо позбавлення Окружним адмінсудом Києва в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун повноважень очільниці відомства.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий