Вчені назвали причину вередливість у виборі «другої половинки»

Біологи з Інституту зоології та досліджень диких тварин імені Лейбніца з’ясували, за яких умов виникає вибір партнера.




Зокрема, це явище, при якому як самки, так і самці одного виду вибирають, з ким їм паруватися.


Відомо, що у різних видів тварин особини однієї статі конкурують за те, щоб стати партнерами особин іншого. Цей механізм лежить в основі статевого відбору, при якому відбираються деякі риси тварин, які сприяють його успішності в конкуренції. Наприклад, пишні хвости у самців фазанів приваблюють самок.

Двосторонній вибір, з ким паруватися, вкрай ускладнює успіх особин в розмноженні. Незважаючи на такі вигоди як територія, харчування, захист і батьківська турбота — все, що може забезпечити обранець або обраниця, — на пошук ідеалу витрачається час, який можна було б витратити на спаровування з першим-ліпшим партнером. Тому вчених зацікавило, які умови сприяють розвитку взаємного вибору партнера, який в цілому повинен бути невигідний.



Дослідники розробили модель популяції, де дві статі представлені в однакових пропорціях. Кожна особина в ній мала поруч параметрів, які виражали її внесок в потомство, а також частку знехтуваних нею особин іншої статі. На кожному етапі життєвого циклу особини з певною ймовірністю могли загинути.

Результати показали, що в умовах низької смертності у однієї статі може формуватися вибір партнера, навіть якщо інша стать є дуже вимогливою. Низька смертність зменшує витрати на пошук «ідеалу», але якщо особина протилежної статі стає менш вибагливою, то знижуються як витрати, так і вигоди бути обраним нею. За цю особину не так сильна конкуренція, і вона стає більш доступною, але зате з меншим «приданим» у вигляді території або турботи про потомство.

Крім того, вчені підтвердили, що великий внесок обох батьків в потомство також сприяє розвитку взаємного вибору партнерів.

Источник: news.vash

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий