«Хотіли вшанувати пам’ять»: у Києві дві сестри танцювали на могилі свого батька, який загинув у боях з окупантами. Фото і відео

«Хотіли вшанувати пам’ять»: у Києві дві сестри танцювали на могилі свого батька, який загинув у боях з окупантами. Фото і відео

В Україні в умовах повномасштабної армія потребує фахівців різних військових спеціальностей, тому восени ТЦК і СП продовжать мобілізовувати всіх, хто придатний до служби за станом здоров’я. Чоловіків просять приходити до військкоматів для уточнення даних або щоб стати на військовий облік.




Без останнього військовозобов’язані українці фактично не можуть працевлаштуватися офіційно. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення щодо цих нюансів призову під час воєнного стану.


Кого можуть мобілізувати в Україні восени?

Від початку особливого періоду в Україні загальну мобілізацію продовжували на 90 днів уже вісім разів. Нинішня діятиме до 15 листопада 2023 року. В цей час повістки отримуватимуть чоловіки військовозобов’язаного віку – 18-60 років.



Якщо військово-лікарська комісія визнає кандидата приданим до проходження служби за станом здоров’я і нього немає права на відстрочку від мобілізації – його заберуть до лав ЗСУ.

За словами військових, зараз в армії є велика потреба у всіх військових спеціальностях –піхотинці, танкісти, артилеристи, льотчики, десантники тощо. Кожна має свою специфіку, тому людей скеровують до відповідних навчальних центрів.

Капітан ЗСУ Валерій Прозапас зауважив, що державі потрібен нормальний мобілізаційний план. Тому що українська армія не можемо пройти весь складний шлях визволення країни тим складом, за якого розпочалася війна.

«Потрібно людям потрібно доносити, що більшість військовозобов’язаних все одно пройдуть через ЗСУ. Так, це неприємно чути. Але яка б не була сучасна техніка, яке б не було озброєння, воювати на ньому треба людям», – підкреслив він.

Кого можуть мобілізувати в Україні восени і чи можливе працевлаштування без військового обліку: роз’яснення

Чи можливе працевлаштування без військового обліку?

Служба зв’язків із громадськістю Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки пояснила роботодавцям правила ведення військового обліку під час війни.

Там наголосили, що військовозобов’язаних, призовників і резервістів можна брати на роботу тільки в тому випадку, якщо вони перебувають на обліку в районних (міських) ТЦК і СП.

Керівники державних органів чи органів місцевого самоврядування, а також установ, організацій, підприємств і закладів освіти (незалежно від форм власності) мають дотримуватися законодавчих норм щодо ведення військового обліку.

Зі свого боку роботодавець зобов’язаний перевіряти наявність у чоловіків віком від 18 до 60 років військово-облікових документів: у військовозобов’язаних це військовий квиток або тимчасове посвідчення, а в призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць.

У ТЦК попередили, що за порушення законодавства роботодавці можуть нести відповідальність згідно із законом.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий