Як м’ясо провокує появу раку: медики пояснили

Як м’ясо провокує появу раку: медики пояснили

Вчені довели зв’язок між вживанням червоного м’яса і підвищеним ризиком захворіти на раком.




Нове дослідження гена CMAH може допомогти з’ясувати, які види м’яса є найбільш небезпечними для вживання, передає “Народна Правда”.


CMAH відповідає за синтез молекули цукру Neu5Gc, присутнього в червоному м’ясі, так само, як в м’ясі деяких риб і в молочних продуктах. У людей ген CMAH мутував, тому наш організм не виробляє Neu5Gc. Коли ми їмо м’ясо або інші продукти, що містять цей цукор, він може викликати імунну реакцію на чужорідну речовину: і ця реакція в свою чергу може викликати запалення, артрит, і навіть рак.

Однак, до цього часу, ми знали тільки про декілька видів тварин, які виробляють Neu5Gc.



У спробі дізнатися більше вчені з Невадського університету проаналізували 322 генома тварин і позначили їх на еволюційної карті, намагаючись визначити, коли CMAH був деактивований у деяких видів.

«У першому аналізі ми просканували всі доступні геноми. Ми знайшли ген у кількох бактерій, в водоростях, і у групи голкошкірих тварин», – говорить провідний дослідник Девід Альварес-Понсе.

Дослідження показало, що у риб з геном CMAH невеликий вміст цукру Neu5Gc в м’ясі, але високий рівень цього цукру в ікрі.

«Виходить, що ікра, одна з найдорожчих страв у світі, також є одним з продуктів з найвищим вмістом Neu5Gc», – говорить один з команди, Пері Сатиш. Однак, дослідження також показало, що у безлічі видів риб немає гена CMAH, а значить в їх ікрі немає Neu5Gc.

Тваринні види з геном можуть мати м’ясо з тими ж канцерогенними властивостями, що і червоне м’ясо, і воно може викликати інші проблеми зі здоров’ям у людини – хоча щоб з’ясувати це необхідні подальші дослідження.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий