ЄСПЛ дозволив випускати презервативи із зображенням Путіна

ЄСПЛ дозволив випускати презервативи із зображенням Путіна

Грузинській компанії-виробнику презервативів намагалися заборонити виробляти презервативи із зображеннями історичних осіб та релігійною тематикою.




Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виявив порушення статті 10 Конвенції (свобода вираження поглядів) у рішеннях національних судів Грузії, якими власницю компанії Aiisa оштрафували за неетичні зображення на презервативах і заборонили їх продукувати.


Про це повідомляє грузинське видання “Сова”.

Компанія Aiisa створювала презервативи, на обгортці яких розміщено, зокрема, зображення президента Росії Володимира Путіна, радянського диктатора Йосипа Сталіна та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. У рішенні національних судів, куди надійшла скарга на неетичну рекламу, вирішили, що такі зображення і написи на продукції сексуального характеру порушують моральні підвалини. Власницю компанії Aiisa Ананію Гачечіладзе було оштрафовано на 500 ларі (близько 160 доларів).



Фото: Facebook / aiisacondoms

Однак, в ЄСПЛ, куди звернулися представники компанії, визнали, що рішення національних судів, які обмежили свободу вираження поглядів позивача, «не були ні релевантними, ні достатніми для виправдання втручання в статтю 10 Конвенції з прав людини».

В ЄСПЛ також нагадали, що Конституційним судом Грузії встановлено стандарт, згідно з яким “неприпустимо нав’язувати етичні норми або світогляд конкретної особи або групи осіб іншим групам суспільства за допомогою державних інститутів, в тому числі суду”.

Рішення національних судів Грузії з цього приводу у Страсбурзі визнали незаконними.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий