Запорізьку АЕС покинув персонал із “Росатома” та частина колаборантів — мер Енергодара

Запорізьку АЕС покинув персонал із “Росатома” та частина колаборантів — мер Енергодара

У тимчасово окупованому Енергодарі наразі перебуває близько 5-6 тисяч працівників ЗАЕС, які фактично є заручниками російської армії.




Близько сотні працівників “Росатома”, а також частина колаборантів, які уклали контракти із російською компанією, покинули Запорізьку АЕС і виїхали з Енергодара.


Про це повідомив у коментарі «Українському Радіо» міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

За його словами, у тимчасово окупованому Енергодарі наразі перебуває близько 5-6 тисяч працівників Запорізької атомної електростанції, які фактично є заручниками російської армії. Окупаційна влада не дозволяє їм залишати межі міста, але й на роботу ходити їм не дають, бо тим, хто не уклав контракт із «Росатомом», заблокували перепустки.



“Те, що вони зробили з Каховською ГЕС, досить суттєво вплинуло на настрої тих фахівців, які ще залишаються в місті Енергодар. Вони розуміють, що ворог буде здатен на будь-який крок і розміщення вантажівок із вибухівкою свідчить про те, що окупанти готуються до будь-яких сценаріїв”, — зауважив Дмитро Орлов.

За його словами, вибухівку на ЗАЕС загарбники завезли майже рік тому: було заміновано периметр станції, все узбережжя Каховського водосховища.

При цьому, наголосив мер міста, в Енергодарі не передбачено укриттів у разі вибуху на ЗАЕС.

«Проєктно не передбачено, що атомна станція буде атакована військовим шляхом. У будь-яких випадках ядерного та радіаційного характеру на станції, які передбачені в регламентах та інструкціях, місто Енергодар є категорійним. Воно не передбачає укриттів, а передбачає повну евакуацію з міста відповідно до рози вітрів, погодних умов, які будуть на той час. Укриття є тільки в промислових приміщеннях на атомній, тепловій станції, заводах, поряд розташованих», – констатував Орлов.

Мер Енергодара також зауважив, що російські військові зараз «не дуже активно» пересуваються містом. Водночас посилення обшуків може свідчити про підготовку окупантів до чергового «жесту доброї волі».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий